Ga naar de inhoud

Schipper Bosch wint Gouden Piramide

Gouden Piramide

Schipper Bosch is onderscheiden met de Gouden Piramide, de jaarlijkse prijs van het rijk voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Het bedrijf uit Amersfoort ontving de onderscheiding op zaterdag 21 november uit handen van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) voor Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem.

Cleantech

Schipper Bosch verwierf bedrijventerrein Kleefse Waard, voorheen onderdeel van het industriecomplex van AkzoNobel, in 2003. Met IPWK beoogt Schipper Bosch sindsdien het best denkbare vestigingsklimaat tot stand te brengen voor duurzame bedrijven die zich toeleggen op schone technologie (‘cleantech’, ontwikkelingen voor de duurzame toekomst). Het versnipperde gebied transformeerde gaandeweg tot een aaneengesloten terrein met strakke, eenduidige inrichting en een bijzondere vorm van parkmanagement. Cultuurhistorisch waardevolle gebouwen zijn of worden opgeknapt met behoud van het historische karakter.

Gemeenschap

Daarbij spant de opdrachtgever zich in met uiteenlopende voorzieningen en activiteiten een ‘gemeenschap’ te laten ontstaan van bedrijven die elkaar inspireren, onder meer door het uitwisselen van kennis.

Industrie Park Kleefse Waard anno 2015 is een vitale gemeenschap van bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld. Schipper Bosch is eigenaar van de bedrijfsgebouwen en gronden. Door ze te verhuren houdt het bedrijf de regie in handen en kan het de kwaliteit, de historische waarde en het duurzame en innovatieve karakter van het park en zijn gebruikers blijven bewaken.

Jury

”Met Industriepark Kleefse Waard is een nieuwe standaard gezet voor bedrijventerreinen[…]”, schrijft de jury van de Gouden Piramide in haar rapport. Een jurylid zegt“Met het thema ‘cleantech’ kan dit industriepark veel voor de stad Arnhem betekenen”.

De film over de genomineerde opdrachtgevers van de Gouden Piramide 2015 mét winnaar is hier te bekijken.

West 8, het internationale ontwerpbureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, ontwikkelde voor het industriepark in de Gelderse hoofdstad in 2008 het stedenbouwkundig masterplan in samenwerking met IPKW en de gemeente Arnhem.

Andere genomineerden

Naast IPKW ontvingen De Heerlijckheid Diepenheim (voorheen KunstWerk Diepenheim), Havenkwartier DeventerDrentsche Aa gebied en Kustwerk Katwijk een nominatie voor de Gouden Piramide. In totaal werden 42 projecten ingeschreven.

De prijs is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Binnenlandse Zaken. De beste projecten worden beschreven in een boek en omroep AVROTROS zendt een documentaire uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in het programma Kunstuur.

IPKW werd vorig jaar uitgeroepen tot Beste Nieuwe Bedrijventerrein van Nederland en sleepte een nominatie in de wacht voor de Gulden Feniks.

Foto’s: Projectbureau Gouden Piramide, Cas van Horck en J.W. Kaldenbach.