Ga naar de inhoud

Beroepsgroep blij met komst nationaal fonds archeologie

beroepsgroep

Archeologen zijn verheugd over de instelling van een nationaal fonds archeologie, waartoe de Tweede Kamer op donderdag 3 december heeft besloten. De beroepsgroep ziet de komst van het fonds, bedoeld voor uitwerking en presentatie van bijzondere archeologische vondsten van (inter)nationaal belang, als een overwinning; maandenlang is ervoor gelobbyd.

Tijdens het jaarlijkse archeologiecongres, De Reuvensdagen, eind november in Zwolle spraken de 750 deelnemers nog hun zorgen uit over het ontbreken van een dergelijk fonds.

Masja Parlevliet, gemeentelijk archeoloog en voorzitter van de stichting Reuvens: “Kamerleden hebben nu geschiedenis geschreven. Met het fonds kunnen archeologen zorgen dat onze geschiedenis beter beschreven wordt. Daar zijn we blij mee”.

Kritisch

Tegelijkertijd is Parlevliet kritisch, omdat voor 2016 slechts 250.000 euro is gereserveerd. “Met dit bedrag kunnen we hooguit een begin maken met het werken aan een oplossing”.

Het nationaal fonds archeologie, over het verder vormgeven waarvan de beroepsgroep graag wil meedenken, moet een oplossing zijn voor een reëel probleem. Meestal loopt het proces van opgraven volgens verwachting. Soms echter komen zulke bijzondere vondsten tevoorschijn dat er te weinig geld is om een opgraving goed uit te werken en te presenteren.

(Inter)nationaal belang

Vooral als het vondsten van (inter)nationaal belang betreft, kan volgens Parlevliet niet verwacht worden dat opdrachtgevers hier volledig voor betalen. De nationale archeologie dreigt dan het slachtoffer te worden.

“Bijzondere ontdekkingen zoals een Neanderthaler jachtkamp, een Romeins of middeleeuws schip of een grafveld van hunebedbouwers, zoals dit jaar in Dalfsen werd gevonden, verdienen nationale aandacht. Wij willen iedereen vertellen over deze vondsten en hun geschiedenis. Het begin is er nu. Wij gaan ons inzetten om het fonds nog groter te krijgen”, aldus de voorzitter van de stichting Reuvens.

Foto: Een trechterbeker als grafgift, gevonden in Dalfsen.