Ga naar de inhoud

Kasteel Heemstede zoekt nieuwe eigenaar

kasteel

Landgoed Kasteel Heemstede in Houten (Utrecht) zoekt een nieuwe eigenaar nu de vorige failliet is verklaard.

Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede, vanwege haar familieverleden sterk betrokken bij de gang van zaken, ziet graag dat het landgoed goed terecht komt. Zij is bereid een tot het kasteel behorende dessus de porte uit de bouwtijd te schenken aan een koper met het juiste historische gevoel voor behoud van het mooie huis. Haar familie heeft het kasteeltje jarenlang als zomerresidentie gebruikt, voordat het in 1973 werd verkocht.

Historie

Het tegenwoordige Huis Heemstede is in feite de opvolger van een gelijknamig kasteel dat een paar honderd meter zuidelijker was gelegen.

Deze middeleeuwse woontoren stond op een terrein bij Jutphaas, thans in de gemeente Nieuwegein aan de overkant van het Amsterdam Rijnkanaal, maar in het zicht van de nieuwe Heemstede. De ridderhofstad, die sinds 1614 niet meer werd bewoond en uiteindelijk tot ruïne was vervallen, verdween in de loop van de 17e eeuw.

Toen in 1642 Maria Agnes van Winsen en Hendrick Pieck van Wolfsweerd eigenaren van de grond werden, besloten zij een nieuw huis te bouwen en wel enige honderden meters verder van de woontoren, aan de overkant van de Oude Rijn (nu Amsterdam Rijnkanaal). Het huidige Huis Heemstede, een elegante buitenplaats voor de jacht, was in 1645 voltooid. Het stond te boek als 17e eeuwse variant op de kastelen, zoals die in de middeleeuwen veel in het Utrechtse werden gebouwd. Het huis had een middentoren en vier hoektorens, was omgeven door een gracht en had een broderietuin met vijver aan de achterzijde.

Familiebezit

In het begin van de 20ste eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Heijmeijer van Heemstede die de verwaarloosde buitenplaats heeft gerestaureerd, maar haar 1973 moest verkopen.

Veertien jaar later is Huis Heemstede moedwillig in brand gestoken om zodoende extra bouwgrond te verkrijgen. De ruïne is na de vernietigende vlammenzee beschermd door een overkapping en terugplaatsing van de bouwval op de Monumentenlijst.

In 2002 is het kasteel vervolgens opnieuw opgebouwd, waarna het in bezit kwam van de vorige eigenaar, die het als kantoor had ingericht.

Perfecte staat

Het landgoed Heemstede, in perfecte staat, waarvan nog schilderingen in de salon en in de hal aanwezig zijn, is met ongeveer zes hectare perfect gelegen in het midden in het land, op ongeveer dertig minuten van Amsterdam en tien minuten van Utrecht.

Vlakbij grote steden en toch landelijk en rustig, aldus Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede. De twintig hectare grond voor het huis kunnen eventueel ook worden gekocht, evenals een 19e eeuwse boerderij, naast het kasteel. Verder staan op het terrein een grote Orangerie en twee bouwhuizen.