Ga naar de inhoud

Goudse Glazen Open Monument van de Maand januari

Goudse Glazen

De Goudse Glazen in de Sint Janskerk te Gouda zijn uitgeroepen tot Open Monument van de Maand januari. Reden waarom iedereen op zaterdag 23 januari gratis de wereldberoemde Goudse Glazen kan bewonderen.

De eeuwenoude Sint Janskerk in Gouda is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Het godshuis is vooral beroemd om zijn 72 gebrandschilderde kerkramen: de Goudse Glazen. Het merendeel van deze glazen stamt uit de 16e eeuw. Zij bevatten afbeeldingen uit de bijbelse en vaderlandse geschiedenis. Aan ontwerp en uitvoering van de glazen hebben veel beroemde glazeniers gewerkt. Onder hen Dirk Crabeth en diens broer Wouter.

De geschiedenis van de kerk gaat terug tot het midden van de 13e eeuw. Sindsdien is het godshuis meerdere malen herbouwd, na stadbranden in 1361 en 1438, en verbouwd. Zijn huidige basiliekvorm kreeg het gebouw aan het eind van de 16e eeuw. Toen de Sint Janskerk tijdens de Nederlandse Opstand in 1573 overging in protestantse handen, werden de altaren en heiligenbeelden verwijderd, maar bleven de gebrandschilderde ramen gespaard.

Top-100

De Sint Janskerk staat in de top-100 lijst van Nederlandse rijksmonumenten. Met haar Glazen is het gebouw een icoon van de stad Gouda.

Het godshuis heeft een relatief kleine toren met een carillon waarvan de klokken deels afkomstig zijn uit de beroemde 17e-eeuwse klokkengieterij van de gebroeders Hemony. Vanwege de grote lengte is de akoestiek van de kerk bijzonder. Het orgel, dat dateert uit het begin van de 18e eeuw, werd gebouwd door Moreau.

Programma

Op zaterdag 23 januari is de Sint Janskerk gratis opengesteld voor publiek van 10.00 uur tot 16.00 uur. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te informeren. Tussen 12.30 uur en 13.30 uur wordt het carillon bespeeld.

Adres: Achter de Kerk 16, 2801 JX Gouda. Meer informatie op www.sintjan.com of www.monumentenstad.nl

Het Open Monument van de Maand is een initiatief van de Stichting Open Monumentendag. De stichting wil de publieke belangstelling voor monumenten vergroten en meer draagvlak creëren voor behoud ervan.

Foto: Harry Anders.