Ga naar de inhoud

MonumentenFonds 1818 verdubbelt bedrag leningen in regio Haaglanden

monumentenfonds

American Church (foto Vincent van den Hoven)

Het MonumentenFonds 1818 verdubbelt het maximaal te lenen bedrag voor monumenteneigenaren in de regio Haaglanden. Sinds 1 januari kunnen eigenaren van gemeentelijke monumenten en (rijks)monumentale kerken tot 400.000 euro lenen om hun monumenten (deels) te restaureren, een nieuwe bestemming te geven en/of te verduurzamen.

Vanuit het MonumentenFonds 1818 worden sinds 2011 laagrentende leningen verstrekt voor restauratie, herbestemming of verduurzaming van gemeentelijke monumenten en (rijks)monumentale kerken. Het startkapitaal van drie miljoen euro komt uit Fonds 1818, een regionaal vermogensfonds dat maatschappelijke projecten steunt. Het Prins Bernhard Cultuurfonds beoordeelt de aanvragen inhoudelijk en het Nationaal Restauratiefonds verzorgt de financiële beoordeling van de aanvragen en het beheer van het MonumentenFonds 1818.

Extra stimulans

Tot de verhoging van het maximaal te lenen bedrag werd begin dit jaar besloten om het in stand houden van monumenten in de regio Haaglanden een extra stimulans te geven. Een nieuwe bestemming kan het gebruik en daarmee de mogelijkheden tot behoud vergroten.

Bovendien krijgt het monument opnieuw een maatschappelijke rol, doordat dit veelal toegankelijk wordt voor een breed publiek. Zo maakte bijvoorbeeld de rijksmonumentale American Church (foto) in Den Haag gebruik van een lening uit het MonumentenFonds 1818. De kerk werd gerestaureerd en is weer klaar om ook in de toekomst veel expats te ontvangen.

Laagrentende lening

Bij het MonumentenFonds 1818 kunnen eigenaren van (rijks)monumentale kerken en gemeentelijke monumenten uit de regio Haaglanden een laagrentende lening van minimaal 10.000 euro en maximaal 400.000 euro afsluiten.

Het gaat om de gemeenten Delft, Den Haag, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lisse, Midden-Delfland, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoetermeer en Zoeterwoude.

Restauratie, herbestemming en verduurzaming

Om een monument een tweede leven te geven, zijn vaak ingrijpende aanpassingen noodzakelijk, zoals het aanleggen van diverse voorzieningen. Ook kan het nodig zijn nieuwe verdiepingen in het pand te bouwen. Daarnaast zijn duurzaamheidsmaatregelen belangrijk voor hernieuwd gebruik van een monument.

Een lening kan worden aangevraagd via www.cultuurfonds.nl/monumentenfonds1818

Foto: de rijksmonumentale American Church in Den Haag (foto Vincent van den Hoven).