Ga naar de inhoud

Archeologisch onderzoek Noord/Zuidlijn sluit af met vitrine, boek, website en film

Op woensdag 13 juni worden tijdens een feestelijke bijeenkomst de resultaten gepresenteerd van archeologisch onderzoek, dat gedurende 15 jaar plaatsvond rond de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

Het metrotracé volgt de bedding van rivier de Amstel. Deskundigen, onder leiding van stadsarcheoloog Jerzy Gawronski, hebben in de bouwputten in het Damrak en Rokin bijna 700.000 vondsten gedaan. Dat ‘spul’, door Amsterdammers door de eeuwen heen in de Amstel gekieperd, vertelt de geschiedenis van de hoofdstad.

Vitrines Rokin

Met alles wat is aangetroffen hebben de archeologen een reeks producten gemaakt, die samen de Amsterdamse geschiedenis op nieuwe manieren in beeld brengen.

Twee vitrines op metrostation Rokin confronteren de reizigers met 10.000 vondsten. Informatie daarover is digitaal toegankelijk via de website belowthesurface.amsterdam

Dat platform bevat meer dan 20.000 foto’s van vondsten, waarmee eenieder zelf exposities kan maken en op internet kan publiceren. Verder is er de fotocatalogus Spul met ruim 13.000 opnamen, waarin het dagelijks leven van Amsterdammers door de eeuwen heen tastbaar wordt.

Documentaire

De film Amstel, spiegel van de stad is opgenomen gedurende de 15 jaar onderzoek en documenteert zowel de archeologische verkenningen tijdens de bouw van de Noord/Zuidlijn als het maken van de vitrines op station Rokin.

Op 13 juni worden catalogus, website en documentaire openbaar gemaakt in Pakhuis de Zwijger. Bij die gelegenheid wordt aan vertegenwoordigers van alle Amsterdamse scholen de catalogus Spul overhandigd.

De grote vitrines met circa 10.000 vondsten zijn voor iedereen te bezichtigen in metrostation Rokin vanaf de opening van de Noord/Zuidlijn op 22 juli.

Spul/Stuff

Het boek Spul (Engelse uitgave Stuff) is een omvangrijke uitgave met 13.000 foto’s van archeologische vondsten van de Noord/Zuidljn. De kwaliteit van de fotografie van Harald Strak maakt het leven van Amsterdammers uit andere tijden bijna tastbaar.

De vormgeving door Willem van Zoetendaal, in samenhang met een uitdagende nieuwe archeologische ordening van Jerzy Gawronski en Peter van Kranendonk, schept een duizelingwekkende tijdreis door de materiële cultuur van eeuwen Amsterdam.

Spul/Stuff wordt uitgebracht door uitgeverij De Harmonie. Een tentoonstelling over de bijzondere vondstfoto’s door Harold Strak en ontwerper Van Zoetendaal opent op 9 juni in Huis Marseille.

Belowthesurface.amsterdam

De website belowthesurface.amsterdam presenteert meer dan 20.000 archeologische vondsten met achtergrondgegevens over gebruik, materiaal, herkomst en datering.

Met een tijdlijn die begint voor de jaartelling en loopt tot 2005 zijn in de enorme verzameling door de eeuwen heen grote sprongen te maken en ziet men moeiteloos speelgoed uit de 15e eeuw naast speelgoed uit de 18e eeuw of naast een plastic pistooltje anno nu.

De site geeft achtergrondinformatie bij de grote vitrines op station Rokin. Vanuit ieder voorwerp valt naar de database te surfen en zijn veel verhalen van belowthesurface.amsterdam te ontdekken. Vervolgens kan eenieder vondsten verzamelen en ook zelf een vitrine samenstellen en publiceren op internet.

De site belowthesurface.amsterdam is ontwikkeld door Monumenten en Archeologie en het CTO Innovatieteam van de gemeente Amsterdam in samenwerking met Q42 en Fabrique.

Spiegel van de stad

De afgelopen vijftien jaar volgde een cameraploeg van de lokale tv-zender AT5 het archeologisch onderzoek in het kader van de aanleg Noord/Zuidlijn. Samen met een team van Monumenten en Archeologie daalde de ploeg af in bouwputten van de metro tot 30 meter onder de grond.

De film neemt de kijker mee in de praktijk van archeologisch onderzoek naar de herkomst en betekenis van de vondsten, maar ook bij het maken van de vitrines op metrostation Rokin. Regisseur is Alexander Oey, producent is Mark Pier/AT5.

Foto: Archeologisch onderzoek Noord/Zuidlijn.