Ga naar de inhoud

Architectenbureau heelt wonden Pathologie Laboratorium

De architecten van A&R10 uit Maarn zijn niet bang stevig in te grijpen. De gevels van het voormalige Pathologie Laboratorium van de Universiteit Leiden vormen het bewijs.

Het karakteristieke gebouw uit 1925 is recentelijk getransformeerd tot 125 woonstudio’s. De ‘sloopwonden’ die daarbij ontstonden zijn niet cosmetisch weggewerkt, maar strak afgewerkt en voor altijd duidelijk zichtbaar.

De opdrachtgever, verklaart architect Joost van Nes, wilde een overzichtelijk complex met strakke ingrepen en in het gevelbeeld passende buitenruimtes. “Ons is gevraagd hierop een visie te ontwikkelen, waarin de welstandscommissie én de monumentencommissie zich konden vinden, want na herontwikkeling zou het gebouw monument worden”.

Historie is ContiNU

“Wij werken vanuit de visie Historie is ContiNU”, aldus Van Nes. “We combineren vroeger en nu op een manier die praktisch, ethisch en esthetisch verantwoord is”.

A&R10 onderzocht de latere toevoegingen aan het Pathologie Laboratorium en de architectonische structuur van de gevels. Het bureau maakte een analyse en een plan van aanpak dat de gewenste ingrepen verantwoordde. Het plan viel in goede aarde bij de welstandscommissie en ook de monumentencommissie gaf groen licht.

Voor altijd zichtbaar

Volgens Van Nes is de structuur van het Pathologie Laboratorium grotendeels behouden. Maar om herbestemming mogelijk te maken, waren zowel binnen als buiten ingrepen onontkoombaar.

“Door sloop van diverse gebouwdelen ontstonden ‘sloopwonden’. Wij vulden die in met afwijkende materialen, waardoor goed zichtbaar is dat het om nieuwe toevoegingen gaat. De leesbare ingrepen hebben historische en architectonische meerwaarde”.

Toen en nu

“Het Pathologie Laboratorium is niet gebouwd om in te wonen”, stelt Van Nes vast. “Het was dan ook een uitdaging het pand te laten voldoen aan de huidige eisen op het gebied van comfort en energiegebruik. Op enkele plekken hebben we originele beglazing gecombineerd met onverwarmde gangruimte”.

“Bij historisch kleurenonderzoek werd een groene kleur ontdekt die wij later medisch groen zijn gaan noemen. De kleur is gebruikt bij de oorspronkelijke toegangsdeuren en bij de nieuwe trappen”.

Moderne toevoegingen

De verspringende gevels van het gebouw zijn benut om buitenruimtes te verwezenlijken.

Van Nes: “Tussen vooruitstekende geveldelen konden we op een natuurlijke manier balkons plaatsen, en op de tweede verdieping ontwierpen we een onopvallend dakterras”.

Het karakter van de gevels van het Pathologie Laboratorium in Leiden wordt versterkt door de nieuwe toevoegingen. De trappen en gevelinvullingen zijn eigentijds en minimalistisch vormgegeven, waardoor ze niet op de voorgrond treden. “De karaktereigenschappen die het gebouw zijn krachtige uitstraling geven zijn bewaard gebleven”. www.aenr10.nl.