Ga naar de inhoud

Buitenplaats Villa Sanoer gemeentelijk monument

villa sanoer - monumenten - monumentaal

Burgemeester en wethouders van Wageningen hebben buitenplaats Villa Sanoer de gemeentelijke monumentenstatus verleend. Dit op verzoek van de eigenaar om zo het erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. Ook de Stichting Villa Sanoer die de tuin in bezit heeft, is verheugd over de bescherming.

De onlosmakelijke samenhang van huis en tuin heeft bij de afweging of de buitenplaats monumentwaardig was, veel gewicht in de schaal heeft gelegd.

Wethouder Michiel Uitdehaag: “De monumentale status vergroot de mogelijkheden bij derden om subsidie aan te vragen. We hopen dat daardoor het pand van blijvende waarde is voor de toekomst.”

Wageningen telt tien buitenplaatsen of landgoederen. Deze zijn niet alle even goed meer zichtbaar of herkenbaar. In de meeste gevallen is de woonfunctie vervallen of zijn huis en tuinaanleg niet meer compleet aanwezig.

Uniek

Villa Sanoer is uniek omdat met huis en tuin het beeld van een buitenplaats is behouden. Het huis is van oorlogsschade hersteld.

De tuin is dankzij de inzet van eigenaar Best door reconstructie aan de hand van de oorspronkelijke bestektekeningen weer in volle glorie te beleven.

Villa Sanoer is in Wageningen na Oranje Nassau’s Oord de tweede buitenplaats/landgoed met gemeentelijke monumentenstatus. Rijksbescherming in de gemeente genieten Villa Hinkeloord, De Leemkuil en Nudenoord.

Gelders Arcadië

Aan de buitenplaatsen en landgoederen wordt de laatste jaren steeds meer aandacht geschonken via het project Gelders Arcadië. Dit initiatief strekt zich uit over vijf gemeenten in de zuidelijke Veluwezoom.

Het stelt genoemd erfgoed centraal vanuit de historische waarden en de kansen die het biedt op bijvoorbeeld economisch en toeristisch terrein. Landschappelijk was er rond 1900 voldoende aanleiding voor gefortuneerde burgers om er zich te vestigen. Tegenwoordig mogen Wageningers en andere bezoekers van dit algemeen hooggewaardeerde groen gebruik maken van het overwegend particuliere grondbezit.

Foto Maarten van den Wijngaart