Ga naar de inhoud

Cadeau Ringerskwartier Alkmaar moet worden uitgepakt

De samenwerkingspartners in het Ringerskwartier te Alkmaar zetten op 31 maart een belangrijke stap in herbestemming van de Ringersfabriek. Verantwoordelijk wethouder Kloos (OPA) maakt dan met de partners een begin met het uitpakken van het monumentale fabrieksgebouw.

Door het ‘strippen’ van het complex kan de ware staat van het pand worden bepaald en een begin worden gemaakt met het maken van de definitieve plannen voor de fabriek.

Begrip

De Ringersfabriek is in Alkmaar een begrip. Gebouwd in 1920 en als fabriek in bedrijf tot 1973. Door zijn bijzondere architectuur en prominente ligging aan het Noordhollandsch kanaal, direct tegenover het historische centrum, was het decennialang een beeldbepalend icoon in de stad.

De Ringersfabriek is circa 35 jaar geleden ingepakt in kunststof beplating. Van het historische gebouw is vrijwel niets herkenbaar, maar daar komt verandering in. De kunststofplaten gaan vanaf 31 maart van de gevel af. Nadat de platen zijn verwijderd, kan worden vastgesteld in welke staat de gevel is.

Aan de binnenkant worden eveneens constructies verwijderd die tijdens verschillende verbouwingen in de loop van de tijd zijn aangebracht. Ook hier ontstaat nadien een exact beeld van het gebouw en kan een definitief ontwerp worden gemaakt.

Project

BPD Ontwikkeling heeft de fabriek met omliggende gronden begin 2017 aangekocht en leidt nu de hele gebiedsontwikkeling van het Ringerskwartier.

De komende jaren verandert dit in een woongebied met als icoon de Ringersfabriek waarvoor de ideeën steeds definitiever worden. Op de begane grond een Chocolate Experience met pastry academie en andere food gerelateerde bedrijven en op de 1e verdieping een hotel. In de fabriek zullen op de etages loft appartementen worden ingericht. Voor het verdere gebied wordt nu gestudeerd op een stedenbouwkundig plan met woonblokken.

Publiekstrekker

Het project moet een belangrijke publiekstrekker worden en een impuls voor wonen in Alkmaar en de economie en het toerisme in de regio. Niet alleen wordt de monumentale Ringersfabriek uit het kunststof gehaald en in oude glorie hersteld, ook wordt De Noorderkade langs het water van het Noordhollandsch kanaal verlaagd.

Die verlaging wordt tot stand gebracht over een lengte van ongeveer 110 meter door middel van een zogenoemd landschapsmeubel. Daarmee draagt het project Ringerskwartier bij aan de gebiedsontwikkeling van Overstad tot een onderdeel van de Alkmaarse binnenstad met regionale uitstraling.

Voor de herbestemming werken eigenaar/gebiedsontwikkelaar BPD Ontwikkeling en BOEi (organisatie gespecialiseerd in herbestemmen van cultureel erfgoed) samen met chocoladefabrikant Dobla (initiatiefnemer van de Chocolate Experience) en de gemeente Alkmaar.