Cultureel erfgoedjaar: buitenplaats Elswout

In het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed zet Staatsbosbeheer maandelijks een van zijn cultuurhistorische parels in de schijnwerpers met een passende activiteit. In juli is dat buitenplaats Elswout in Overveen, gemeente Bloemendaal.

Elswout behoort tot de mooiste en best bewaarde buitenplaatsen van ons land. Kenmerkend zijn het sprookjesachtige landschapspark met mysterieuze follies, vijvers, kronkelende paden met bruggetjes en de markante gebouwen die het complex erbij kreeg bij de wisseling van eigenaren. De vier eeuwen geschiedenis en de prachtige natuur die zich er heeft ontwikkeld zijn nog volop te ervaren.

Poort verder open

Mensen van adel en rijke kooplieden hadden indertijd behoefte aan rust en een plaats om in de zomermaanden in de natuur door te brengen. Ze bouwden buitenplaatsen als Elswout om aan dit verlangen invulling te geven.

Het gebruik ervan was exclusief, slechts de eigenaar en een handvol gelukkige bezoekers konden het aanschouwen. Sinds Elswout in 1970 eigendom werd van Staatsbosbeheer ging de poort voor publiek steeds verder open om van dit nationale erfgoed te genieten. Verval van de gebouwen is aangepakt door ze in oude luister te herstellen.

Klaterklanken

De Stichting Festivals Haarlem verzorgt op zondag 22 juli een reeks concertwandelingen: klaterklanken. Een bijzondere manier om Elswout te ontdekken.

Op de mooiste plekjes presenteren topmusici hun visie op de cultuur en natuur van de buitenplaats. Om ook nieuwe generaties kennis te laten maken met Elswout en klassieke muziek zijn er bovendien familieconcertwandelingen en voorstellingen voor de allerkleinsten. Meer informatie en tickets via Klaterklanken.