Ga naar de inhoud

Duiken op De Rooswijk: verhalen van ons verleden komen boven

Nederlandse en Britse maritieme archeologen duiken op het ogenblik op het wrak van VOC-schip De Rooswijk, dat in 1740 verging voor de kust van Engeland. De restanten worden in kaart gebracht en deels opgegraven.

In het conserveringslab te Ramsgate, dat daar speciaal voor is ingericht, verwerkt het onderzoeksteam de vondsten. De conserveringsspecialisten, studenten en archeologen presenteren de vondsten tijdens open dagen in augustus en september aan het publiek.

Internationaal

Een internationaal team van maritieme archeologen werkt op de opgravingssite voor de kust van Kent, Verenigd Koninkrijk. Ze duiken en graven nu op de achterzijde van De Rooswijk. Daar waren waarschijnlijk de opslag- en woonruimten.

Allerlei voorwerpen, zoals dozen, voedsel gerelateerde artikelen, tinnen kruiken, lepels en uienflessen zijn opgegraven, gedocumenteerd en naar boven gehaald. Langzaam werken de archeologen naar voren en leggen voorwerpen bloot, maar ze halen niet alles meteen uit het water. Zo kunnen de resten bestudeerd worden in samenhang met het wrak en de vindplaats. De werkzaamheden duren tot en met september 2017.

Tijdcapsules

Alison James, maritiem archeoloog van Historic England: “Wrakken zoals De Rooswijk zijn tijdcapsules die een unieke kijk geven in het verleden en een verhaal vertellen. Delen van dit verhaal met een breed publiek is een belangrijk onderdeel van het project. Wij kijken uit naar de fascinerende inzichten en ontdekkingen die de opgraving van De Rooswijk deze zomer gaat opleveren”.

De Rooswijk was in januari 1740 onderweg naar Batavia, het hedendaagse Jakarta, en verging op de Goodwin Sands bij Engeland. Het schip had een grote lading zilverbaren en munten aan boord. Nu is het een beschermde vindplaats.

De overblijfselen van het schip zijn eigendom van de Nederlandse staat en worden beheerd door Historic England. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, leidt en financiert het Rooswijk1740 project.

Verraderlijk

Volgens projectleider Martijn Manders, programmamanager maritiem erfgoed bij de RCE, is de Goodwin Sands door de eeuwen heen een verraderlijke plaats voor schepen geweest. Tegenwoordig is het een schatkist voor archeologen en een populaire plek voor sportduikers.

“Door stroming en schuivende zandlagen is de site nog meer vrij komen te liggen in vergelijking met wat we vorig jaar constateerden tijdens onze eerste verkennende duiken. Dat maakt de opgraving urgent. We zijn enthousiast over het project omdat de Rooswijk een showcase is van moderne onderwater archeologie waarin samenwerking essentieel is. Zij biedt unieke mogelijkheden voor jonge professionals en het publiek om deel te nemen. Het project leert ons meer over ons gedeeld verleden en wie we zijn”.

In totaal zijn 250 scheepswrakken van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) bekend, waarvan slechts een derde is gelokaliseerd. Nooit eerder werd een VOC-wrak op deze schaal wetenschappelijk onderzocht of opgegraven.

Foto: Leden van het Rooswijk1740 team aan boord van onderzoeksschip De Terschelling.