Eerste elektrische hotel van Nederland open

Met enig ceremonieel is vandaag (vrijdag 13 april) het Conscious Hotel Westerpark in Amsterdam officieel geopend.

Het voormalige kantoorgebouw aan de oostzijde van het terrein van de Westergasfabriek is door MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling en Hylkema Erfgoed omgetoverd tot hotel in parkachtige setting.

Conscious Hotel Westerpark, 89 kamers groot plus restaurant en bar/lobby, is in ons land naar eigen zeggen het eerste elektrische hotel dat volledig draait op Nederlandse windenergie.

Duurzaam

Uitgangspunt bij de herontwikkeling was dat louter materialen uit duurzame bronnen zouden worden toegepast. Voorts is ingezet op maatregelen die het energieverbruik zoveel mogelijk beperken met gebruik van installaties die maximaal duurzaam zijn.

MeyerBergman Erfgoed Groep zet zich al jaren in voor herbestemming en verduurzaming van cultureel erfgoed. Andere projecten waar de groep op het ogenblik aan werkt zijn de herontwikkeling van Paleis Soestdijk en de Buitenplaats Doornburgh in Maarssen.

Ontwikkeling

Dga Maya Meijer-Bergmans van de MeyerBergman Erfgoed Groep: ‘’De Westergasfabriek heeft een enorme ontwikkeling ondergaan van vervuild industrieterrein naar een duurzaam, cultureel park. Conscious Hotels heeft duurzaamheid in het dna en was dus een logische partner voor dit terrein”.

Hylkema Erfgoed was van aankoop tot en met de oplevering betrokken bij de verwezenlijking. Ook het haalbaarheidsonderzoek, subsidieaanvragen, bouwhistorisch onderzoek en de restauratiebegeleiding behoorden tot de opdracht.

Centrale rol

MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling, verantwoordelijk voor het projectmanagement, vervulde vanaf het voorlopig ontwerp tot en met de directievoering tijdens de bouw een centrale rol in de totstandkoming van het hotel.

Het Conscious Hotel Westerpark, de vierde vestiging van de groep in Amsterdam, is gesitueerd tussen de Westergasfabriek en het groene Westerpark. Het originele ontwerp is van Isaac Gosschalk, vertegenwoordiger van de Hollandse neorenaissance en architect van zowel de Wester- als de Oostergasfabriek ter plaatse.

In het monumentale complex bevonden zich eerder kantoren, werkplaatsen en een woonhuis. Als laatste was het in gebruik als Stadsdeelkantoor.