Ga naar de inhoud

Eiffelgebouw wordt kloppend hart Sphinxkwartier Maastricht

eiffel-voor-website

De transformatie van het Eiffelgebouw in Maastricht is in volle gang. De voormalige fabriek wordt na tien jaar leegstand herontwikkeld tot locatie van The Student Hotel, loftwoningen, kantoorruimten en andere publiekstoegankelijke functies. Het karwei moet in september 2017 zijn geklaard.

Van gesloten industrieel complex verandert het geheel in een open en gastvrij hart van het nieuwe Sphinxkwartier. Braaksma & Roos Architectenbureau begeleidt het cascoherstel van het gebouw en coördineert de herontwikkeling van het interieur.

De Eiffel ligt centraal in het voormalige industriële Sphinxkwartier en de wijk Belvédère. Dit gebied wordt de komende jaren omgetoverd tot bruisende stadswijk met een 24-uurs kennis- en cultuureconomie. De wijk krijgt ‘internationale uitstraling’ en kent qua architectuur een samenspel van stadsvernieuwing en erfgoed. Met de herontwikkeling wordt de voormalige fabriek volgens het architectenbureau de belangrijke schakel tussen de ‘sjiek en sjoen’ binnenstad en het ‘sjore’ industriële Sphinxkwartier, dat stoerder en ruiger moet ogen.

Innovatief en vooruitstrevend

Het witte Eiffelgebouw is in Maastricht een blikvanger. Het ensemble kwam tussen 1928 en 1941 tot stand en maakte tot 2006 deel uit van sanitairfabriek Koninklijke Sphinx.

Het gebouw gold indertijd als uiterst vooruitstrevend, ontworpen volgens de modernste constructietechnieken met lange open vloeren om de productie van wasbakken en urinoirs optimaal te kunnen faciliteren. In 1996 werd het aangewezen als rijksmonument.

Balans

In het ontwerp voor herontwikkeling is met alle betrokken partijen gezocht naar balans tussen behoud van de bijzondere kwaliteiten en het duurzaam en economisch bruikbaar maken.

Om De Eiffel toekomstbestendig te herbestemmen moet de vervallen gevel van de tochtige fabriek grondig worden gerenoveerd en geïsoleerd. Reden waarom het pand aan de buitenzijde een stevige isolatielaag krijgt. Om het iconische exterieur herkenbaar te houden wordt een speciaal ontwikkelde witte stuclaag aangebracht. Het kenmerkende Sphinx-logo zal na restauratie weer op het gebouw prijken.

Ruw en onafgewerkt

Binnen vertellen kleurmarkeringen en lettercodes aan de wanden, plafonds en kolommen het verhaal van De Eiffel. Het patina en de gebruikssporen worden op bijzondere manier gekoesterd – het nieuwe interieur zal dan ook een ruwe en onafgewerkte industriële uitstraling hebben. Zelfs enkele nog aanwezige draaibanken en mengkommen krijgen een plek.

Ruimtelijke kwaliteit

De ellenlange open fabrieksvloeren vormen de belangrijkste ruimtelijke kwaliteit van De Eiffel. Voor de nieuwe gebruiker The Student Hotel is het noodzakelijk de ruimten voor een groot deel te verkavelen in 378 studentenkamers. In de openbaar toegankelijke ruimten op de begane grond en verdiepingen kunnen bewoners en bezoekers de lange zichtlijnen in het gebouw straks nog optimaal beleven.

Relatie met de stad

Vroeger was de plint van De Eiffel verbonden met de omliggende sanitair-ovens. Voor het nieuwe gebruik wordt die voorzien van hoge aluminium-glazen puien hetgeen het gebouw een bijzondere transparantie naar de omgeving geeft.

Een publieke doorgang op de begane grond faciliteert een sterke verbinding tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijk. Als kers op de taart komt op het dak een omvangrijke skybar – rond het monumentale waterbassin – die een indrukwekkend uitzicht over de hele stad moet gaan bieden.

Foto: De Eiffel nu: een gesloten fabrieksgebouw.