Ga naar de inhoud

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 gelanceerd

In Milaan is vandaag (donderdag 7 december) tijdens het Europese Cultuurforum Creative Europe het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 officieel afgetrapt. Gedurende het themajaar vinden in het hele werelddeel tal van activiteiten en evenementen op het gebied van cultureel erfgoed plaats. De opening van het Nederlandse programma is op 26 januari in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Onder het motto Erfgoed verbindt, Europa inspireert openen zeer veel (erfgoed)organisaties hun deuren met activiteiten die de verbinding met Europa zichtbaar maken. Grote publieksevenementen als Open Monumentendag, de Nationale Archeologiedagen en de Maand van de Geschiedenis belichten de Europese aspecten van ons erfgoed in hun programmering. Ook wordt aansluiting gezocht bij het programma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Erfgoedthema’s in de schijnwerpers

Tijdens het themajaar wordt maandelijks een erfgoedthema in de schijnwerper gezet, waarin de relatie tussen Nederland en Europa specifiek tot uitdrukking komt.

In januari bijvoorbeeld staat het thema Creativiteit vanuit traditie centraal. Erfgoed inspireert jonge kunstenaars en vormgevers tot nieuwe vertalingen van traditionele vormen en technieken. Hedendaags Dutch Design is daar een uiting van die zich internationaal onderscheidt. Crafts Council Nederland verzorgt rond het thema van 26 tot en met 28 januari in het Scheepvaartmuseum een expositie en publieksactiviteiten onder de titel De ambachtsman als ontdekkingsreiziger.

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) zegt uit te zien naar een mooi jaar: “Op iedere hoek van de straat kun je in Europa erfgoed terugvinden. Maar dat zit niet alleen in stenen: ook verhalen, muziek, films en ambachten vertellen over onze geschiedenis. In de verscheidenheid van ons erfgoed zijn we verenigd. Door het Europees Erfgoedjaar wordt een schijnwerper gezet op al het erfgoed”.

Doel

Het Europese Erfgoedjaar werd in mei 2017 officieel uitgeroepen door het Europese Parlement. Doel is zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden en achtergronden, met cultureel erfgoed in contact brengen en om te laten zien hoe internationaal en divers onze geschiedenis eigenlijk is.

Cultureel erfgoed geldt als belangrijk bestanddeel van onze Europese identiteit. Erfgoed helpt ons onze geschiedenis beter te begrijpen en draagt bij aan het Europa van de toekomst. Onder erfgoed worden niet alleen monumentale gebouwen verstaan, maar ook archieven en collecties, mobiel en digitaal erfgoed, historische landschappen, archeologische terreinen en verhalen en tradities die we met elkaar doorgeven.

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is in Nederland geïnitieerd vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), DutchCulture en het Erfgoedplatform Plus van Kunsten ‘92.