Ga naar de inhoud

Gerrit Fokkema ‘heropent’ zijn oude cel in de Blokhuispoort

Precies 73 jaar na de heldhaftige overval op de Blokhuispoort-gevangenis in Leeuwarden opent Gerrit Fokkema, de laatste overlevende van die memorabele verzetsdaad, op 8 december een historische cel waarin het verhaal levend wordt gehouden.

De cel is onderdeel van een breder museaal programma waarmee eigenaar BOEi het verhaal van de Blokhuispoort ook na de omvangrijke restauratie en herbestemming een plaats geeft.

Overval

Op 8 december 1944 vond in de Friese hoofdstad een overval plaats, waarbij 51 verzetsstrijders uit de Blokhuispoort werden bevrijd zonder dat ook maar een schot werd gelost.

Aanleiding was de arrestatie van verzetsstrijders in november 1944 waarna De Knokploeg, de gewapende tak van het verzet, voorbereidingen trof voor uiteindelijk een van de meest spectaculaire gevangenisontsnappingen uit de Nederlandse geschiedenis.

Gerrit Fokkema (94) zat destijds met zijn vader en broer gevangen in de Blokhuispoort. Hij ‘heropent’ straks de cel waarin hij 73 jaar geleden opgesloten zat. Aan de buitenkant van het cellencomplex wordt bovendien een gedenkplaquette onthuld.

Voorbij

“Toen op 8 december 1944 om kwart voor zes de deur van onze cel openzwaaide en een gewapende gemaskerde man ons gebood naar buiten te komen, zei ik tegen mijn broer: het is voorbij, we worden gefusilleerd”, herinnert zich Fokkema, die zegt blij te zijn dat dit bijzondere verhaal nu een permanente plek krijgt, opdat ook jongere generaties ervan leren.

Volgens directeur Arno Boon van BOEi is de historische cel onderdeel van een breder museaal programma, waarmee het verhaal van het bijzondere gebouw na de herbestemming wordt verteld.

“Bezoekers kunnen in 2018 verschillende historische routes volgen, er is een tijdlijn met bijzondere gebeurtenissen uit de ruim 500 jaar geschiedenis op deze plek en we ontwikkelen een game waarmee jong en oud op interactieve manier kennis maken met het verhaal”.

Nieuwe bestemmingen

Sinds de sluiting van de Rijksgevangenis eind 2007 heeft de Blokhuispoort in Leeuwarden allerlei nieuwe bestemmingen gekregen: innovatieve start-ups en bedrijven houden er kantoor, muziekliefhebbers bezoeken er concerten, restaurant Proefverlof en Alibi Hostel ontvangen bezoekers, er worden vinylplaten geperst en vanaf volgend jaar opent de plaatselijke bibliotheek er haar deuren. Ook is er de mogelijkheid in het monument evenementen te organiseren.