Ga naar de inhoud

Heemschut: nee tegen verdwijnen kunstwerk Blauwe Golven in Arnhem

Erfgoedvereniging Heemschut kant zich tegen het verdwijnen van het kunstwerk Blauwe Golven van Peter Struycken op verkeersplein Roermondsplein aan de oever van de Rijn in Arnhem.

Het betreft een golvend oppervlak van blauwwitte stenen met centraal een fontein. Een deel van de golven wordt gebruikt als parkeerterrein vanwege het tekort aan parkeerplaatsen in het hart van de Gelderse hoofdstad. Er is ruimte voor 150 auto’s.

Voordat de Nelson Mandelabrug in 1977 ter plaatse werd geopend, was op de betreffende locatie een veerpont en voordien een schipbrug over de Rijn.

Plannen sloop

Het stadsbestuur van Arnhem wil het Roermondsplein vergroenen en verlevendigen. Om opwarming van de binnenstad tegen te gaan, maar ook om de mens op het plein weer centraal te stellen. Dat wordt nu gedomineerd door auto’s. Daarom moet het kunstwerk volgens de lokale overheid in zijn geheel weg. Eerder was er nog sprake van dat ‘slechts’ een deel van het kunstwerk behoefde te verdwijnen.

Belang

Volgens de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut geniet Nederland zeer weinig land-art kunst. De Blauwe Golven van Strucyken zijn wat haar betreft niet alleen al decennialang beeldbepalend voor Arnhem, maar spreken ook (inter-)nationaal tot de verbeelding.

“Het werk komt in tal van kunsthistorische publicaties voor”, aldus de erfgoedvereniging. “Struycken behoort tot de top van de internationale beeldende kunst. Nederland zou trots op hem en zijn werk moeten zijn. Behoud is dus de enige optie”.

Heemschut zegt het initiatief te ondersteunen van een petitie die bezorgde Arnhemmers onlangs zijn gestart.