Ga naar de inhoud

Hembrugterrein krijgt nieuw kunstcentrum

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op het Hembrugterrein in Zaandam een voormalige munitiefabriek verkocht aan investeringsmaatschappij Amerborgh. Het langgerekte gebouw van bijna 200 meter ligt met zijn volle lengte aan het Noordzeekanaal.

Het komend jaar werkt Amerborgh een plan uit voor een experimenteel platform voor de kunsten, waar culturele manifestaties worden gehouden, waar kunst kan worden gemaakt en getoond, en waar ruimte is voor evenementen en andere culturele initiatieven.

Impuls

Wethouder Dennis Straat (Ruimtelijke Ordening) van Zaanstad zegt blij te zijn met de intentie van de investeringsmaatschappij.

“Zo’n bijzondere culturele bestemming voor zo’n mooi gebouw is niet alleen een prachtige impuls voor het Hembrugterrein, maar voor heel Zaanstad en ook voor de link met Amsterdam. Ik zie daarin het bewijs dat we met de inzet op kwaliteit met de ontwikkeling van het terrein op de goede weg zijn”.

Munitie

Het Hembrugterrein is in 1897 ontwikkeld en werd gebruikt voor fabricage voor wapens en munitie, voor verdediging en bevoorrading. Het was het hart van de Stelling van Amsterdam (nu UNESCO-werelderfgoed) en tot de eeuwwisseling in gebruik voor de militaire industrie.

Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en veel andere sporen industriële geschiedenis.

Het terrein is grotendeels opnieuw ingericht in nauwe samenwerking tussen het rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad. Veel monumenten zijn opgeknapt.

Te koop

Zoals eerder gemeld heeft het Rijksvastgoedbedrijf het Hembrugterrein onlangs te koop gezet. De koper kan het ontwikkelen met woningbouw in bestaande monumenten en met nieuwbouw. Daarnaast is er volop ruimte voor bedrijven.

HEMbrug is de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot een creatieve, bruisende hotspot in de metropoolregio Amsterdam. Het terrein is ruim 42 hectare groot. De bebouwing kan 180.000 vierkante meter vloeroppervlak beslaan. Voor huizen is maximaal tweederde van het oppervlakte gereserveerd, zodat een interessante mix van werken en wonen blijft bestaan.

Foto: De voormalige munitiefabriek op het Hembrugterrein, die wordt getransformeerd tot kunstcentrum. (beeld: Laurens Kuijper).