Ga naar de inhoud

Hendrick de Keyser koopt woonhuis-smederij Giesen

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, heeft woonhuis-smederij Giesen in Tegelen (gemeente Venlo) verworven. Corporatie Antares heeft het voor het dorp beeldbepalende complex, waar tot voor kort een voedselbank was gehuisvest, overgedragen.

Daarmee is volgens Hendrick de Keyser zorgvuldig behoud van het gemeentelijk monument veilig gesteld. Genereuze steun van een cultuurminnende lokale particulier maakte de overdracht mogelijk.

Opvallende verschijning

Smederij Giesen dateert uit 1933-1934 en omvat een woonhuis, winkel en smederijwerkplaats. Het gebouw, ontworpen door de Tegelse architect Lambert Noten, is een opvallende verschijning in de dorpskern, een Limburgs monument dat lonkt naar de art deco-stijl.

Kenmerkend voor de expressionistische architectuur uit die tijd zijn de luifels, overstekende goten en de aandacht die is besteed aan het metselwerk. Maar vooral opmerkelijk is het krachtige silhouet van het huis, enigszins het beeld oproepend van een oceaanstomer met brug.

Handen ineen

Diverse partijen hebben de laatste jaren de handen ineen geslagen omwille van behoud van wat nog resteert van historisch Tegelen. Het dorp was in de 19e en vroeg 20e eeuw een florerend industrieel centrum. Naast baksteen- en dakpanfabrieken waren er brouwerijen, jeneverstokerijen, tabaksfabrieken, ijzergieterijen en metaalbewerkingsbedrijven.

Twee belangrijke monumenten van dit industriële verleden, het Kranenbreukershuis en de Gouden Berg, zijn al door Hendrick de Keyser met steun van particulieren, de provincie Limburg en de gemeente Venlo gerestaureerd.

In Venlo is de vereniging eigenaar van o.a. het Romerhuis en Huis Schreurs. Door panden te verhuren kunnen bedreigde monumenten worden opgekocht en zorgvuldig gerestaureerd.

Tot de collectie behoort al een 17e-eeuwse smederij, in het Gelderse Elburg. Smederij Giesen geldt als aanvulling op de 20e-eeuwse architectuurverzameling, met topmonumenten van Berlage en Rietveld.

Herbestemming

In 2000 is de smederij door nazaten van de familie Giesen verkocht aan woningcorporatie Antares. Naderhand werd een deel van het pand als huis verhuurd en was in het bedrijfsgedeelte een voedselbank gevestigd.

Met Hendrick de Keyser treedt de derde eigenaar aan. Daar zal het ook bij blijven, want de vereniging verkoopt eenmaal verworven panden nooit. In het complex wordt een mix van bestemmingen tot stand gebracht. Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, is het pand open voor publiek.

Foto: Woonhuis-smederij Giesen (foto Ton Desar, gemeente Venlo).