Ga naar de inhoud

Inschrijving open voor erfgoedfestival Over Grenzen

Inschrijving open voor erfgoedfestival Over Grenzen

De vijfde editie van het erfgoedfestival Gelderland gaat ‘Over Grenzen’ en loopt van 23 mei tot en met 22 juli. Het festival belicht de vele facetten van grenzen in een publieksgericht programma.

Cultuur- en erfgoedorganisaties uit Gelderland en haar grensprovincies kunnen gratis meedoen door een activiteit op touw te zetten. Denk aan een expositie, een route, een film, een spel, een vertelfestival of een theatervoorstelling.

Inschrijven kan online via https://erfgoedfestival.nl/voor-deelnemers/aanmelden/. Aanmeldingen die vóór 1 maart binnen zijn, worden vermeld in het gedrukte festivalprogramma. Na die datum is de digitale agenda erfgoedfestival.nl/agenda altijd actueel.

Rode draden

De festivalorganisatie is verantwoordelijk voor een aantal rode draden waar deelnemers op kunnen aanhaken.

Denk aan theatervoorstellingen op historische grenslocaties, exposites in de vier kerken van de vroegere kwartieren van het hertogdom Gelre, een beeldproject Gelderlanders over Grenzen, een fietsroute langs de hele grens van Gelderland en een game RoMeincraft over de Romeinse limes.

Op erfgoedfestival.nl staat alle informatie.

Deelnemers kunnen ook lokaal inhaken door het woord Gelderland in de titel te vervangen door een andere (plaats)naam. De provincie Limburg bijvoorbeeld haakte als eerste aan met de titel Over Grenzen van Limburg.

Typisch Gelders

Grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland, dat naast de grens met Duitsland zes provinciegrenzen telt. Het overkoepelede thema is daarom volgens de organisatie typisch Gelders.

Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema bovendien actueler dan ooit.

Het festival gaat letterlijk grenzen over. Er zijn zowel in Duitsland (Noordrijn-Westfalen) als in Brabant en Limburg al initiatieven om grensverhalen te vertellen.

Foto: grenspost Elten, 1961.