Ga naar de inhoud

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed lanceert AmbachtenLab

Hoe zorg je ervoor dat ambachten ook in de toekomst relevant blijven voor ‘de markt’ en aantrekkelijk voor nieuwe beoefenaars? Essentieel daartoe is innovatie. Laat de ambachten zich vernieuwen en aansluiten bij ontwikkelingen van de markt van nu.

Hierop inspelend begint het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland op 25 juni 2018 een zogenoemd AmbachtenLab, dat aan (ver) nieuwe (nde) inzichten wil bijdragen door ambachtslieden, ontwerpers, opleidingen en kunstenaars te laten samenwerken. Het moet een werkplaats worden die begint in het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem) maar die zich vervolgens verplaatst naar andere musea en werkplaatsen in Nederland.

Bestendig maken

Waar vroeger producten veelal handmatig gemaakt werden, wordt het ambacht nu vaak weggeconcurreerd door in massaproductie vervaardigde goedkopere producten.

Een aantal ambachten is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, die wordt gecoördineerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De inventaris, die voortvloeit uit ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van Immaterieel Erfgoed door Nederland in 2012, is opgezet als middel om beoefenaars te helpen in de borging van hun erfgoed.

Het kenniscentrum verklaart te merken dat bij veel ambachtslieden behoefte bestaat aan concrete hulp bij het toekomstbestendig maken van hun ambacht. Dat, gecombineerd met de toegenomen aandacht voor ambachten bij musea en productontwerpers, maakt de tijd volgens het centrum rijp voor AmbachtenLab.

Labs vanaf augustus

In de labs worden ambachtslieden, studenten, docenten, ontwerpers en kunstenaars uitgenodigd kennis uit te wisselen en samen te werken aan specifieke projecten, om zo tot kruisbestuiving te komen.

De eerste twee beginnen parallel in augustus. Gedurende 6–8 weken wordt gewerkt vanuit papierscheppen en stoelenmatten. De tweede reeks, beginnend vanuit twee andere ambachten, neemt in november een aanvang.

Kleinschalig

De werkvorm is een kleinschalig workshopmodel, met steeds drie tot vijf deelnemers. In de meest succesvolle vorm leveren de labs direct praktische innovaties en producten op, maar kennisoverdracht en gezamenlijk onderzoek vormen de vaste basis van elke workshop.

Elke reeks wordt afgesloten met een vernissage. Vakopleidingen, kunstopleidingen of productontwerpers die interesse hebben zich aan te sluiten kunnen voor meer informatie een mail sturen naar erfgoedzorg@immaterieelerfgoed.nl.