Ga naar de inhoud

Kijken wordt zien in herbestemd Fort K’IJK bij Krommeniedijk

Het gerestaureerde en herbestemde Fort K’IJK bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) is officieel geopend. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven verrichtte op 4 oktober in Uitgeest de handeling.

Het fort heeft een bestemming gekregen als belevingscentrum gecombineerd met begeleid wonen en werken voor jongvolwassen met autisme. Tinker imagineers ontwierp voor natuurorganisatie Landschap Noord-Holland door het fort een interactieve lichtlijn die het stellinglandschap ontvouwt, het interieur van de theeschenkerij en een nieuwe huisstijl.

Stellinglijn

De bijzondere natuur, het landschap en de cultuurhistorie van de Stelling van Amsterdam komen in Fort K’IJK tot leven. De ruimtes in het verdedigingswerk, binnen en buiten, mens en natuur: alles is met elkaar verbonden. Die verbinding is letterlijk weergegeven door een lichtlijn.

Het manshoge logo voor het fort, eveneens ontworpen als doorlopende lijn, fungeert als landmark. Bezoekers volgen met een audiotour de lichtlijn door de donkere ruimtes en ontdekken hoe de Stelling van Amsterdam eerst de mens en later het landschap beschermde. Zij gaan met andere ogen kijken naar het Stellingslandschap. Kijken wordt zien.

Spelen met verbeelding

De architectuur en sfeer van het fort wordt aangelicht en zo min mogelijk aangeraakt door te spelen met verbeelding, projecties, licht en donker. Zo ervaren bezoekers bijvoorbeeld met watereffecten en silhouetten hoe inundatie vroeger werd ingezet als verdedigingsmechanisme, maar nu een broedplaats voor zeldzame vogels is. Ook kunnen bezoekers spelen met de camouflage van het fort en het schootsveld rondom.

Even verderop bevatten pilaren bijzondere wereldjes met de voor het oog verborgen processen in de natuur, poëtische projecties op vloeren en wanden laten de natuurlijke verspreidingsvormen van zaden zien. Sluitstuk is het licht- en schaduwspel waarmee bezoekers de onzichtbare natuur zichtbaar kunnen maken. De lichtlijn leidt hen naar buiten, waar ze worden uitgenodigd verder op avontuur te gaan door het stellinglandschap.

Theeschenkerij

De inrichting van de poterne is uitgevoerd in een rustig, natuurlijk kleuren- en materialenpalet passend bij het authentieke karakter van het fort.

Na restauratie door Stadsherstel Amsterdam biedt Fort K’IJK een woonplek aan (jong)volwassenen met autisme. Ook kan onder begeleiding van De Heeren van Zorg dagbesteding plaatsvinden in het theehuis en het bezoekerscentrum.

Fort K’IJK is vanaf 11 oktober open voor publiek, van woensdag tot en met zondag van 10.00 uur – 14.00 uur.

Foto: Mike Bink.