KLM-huisjes krijgen vaste plek in vernieuwd Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden toont vanaf 2 december een bijzondere schenking. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij heeft het vernieuwde museum 48 KLM huisjes in bruikleen gegeven.

De iconische huisjes zijn al sinds hun beginjaren immens populair. Door de unieke designs zijn het ware collector items. De miniatuurhuisjes zijn te bewonderen in de nieuwe vaste presentatie Van Oost en West.

Vanaf de jaren 50 geeft KLM elke passagier in de World Business Class (voorheen Royal Class) een cadeau, een Delfts blauw miniatuur. Elk beeldje, gevuld met jenever, is gemaakt naar een bestaand Hollands huis.

Jaarlijks komt rond 7 oktober een nieuw miniatuur uit, ter gelegenheid van KLM’s oprichtingsdatum in 1919.

Van Oost en West

De tentoonstelling Van Oost en West vertelt het verhaal van keramiek door de jaren heen, van keizerlijk porselein uit China tot iconisch Delfts blauw en art nouveau. De KLM huisjes staan symbool voor de herkenbaarheid van vaderlands keramiek en het geliefde Delfts blauw.

Vernieuwd museum

Keramiekmuseum Princessehof, ondergebracht in een reeks met elkaar verbonden rijksmonumenten, viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum met een grote heropening. Het historische gebouw, waarin het museum is gehuisvest, is geheel opgeknapt.

Met de nieuwe opstelling van de vaste collectie en maar liefst vier exposities hedendaagse keramiek is het museum klaar voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Foto: Conservator Eline van den Berg plaatst de KLM huisjes in de vitrine (foto Lucas Kemper).