colofon Monumentaal

Monumentenfoto van het jaar

Nationaal magazine MONUMENTAAL lanceert de landelijke competitie Monumentenfoto van het jaar. Alle erfgoed, in stenen en in groen, doet mee. De mooiste aangeboden foto’s worden in elk volgend nummer van het tijdschrift ruimhartig geafficheerd, te beginnen in de nazomereditie 2017, medio volgend jaar uitmondend in de prijsuitreiking aan de uiteindelijke winnaar.

Per uitgave worden de beste ingezonden beelden afgedrukt met een korte uitleg van de maker over het wat, hoe, wanneer en waarom. Een onafhankelijke jury bepaalt welke foto’s voor publicatie in aanmerking komen. De wedstrijd staat open voor iedereen, amateurs en professionals.

De redactie van MONUMENTAAL, net als haar lezers begaan met de schoonheid van stad en land, heeft de competitie op touw gezet om behoud en restauratie van het culturele erfgoed in Nederland te stimuleren. Immers, monumenten – het kan niet genoeg worden onderstreept – leren ons over het verleden en vormen tegelijkertijd een inspiratiebron voor de toekomst. Zij dienen daarom gekoesterd te worden.

Kwaliteit

Een foto zegt meer dan duizend woorden, luidt een bekend gezegde. Reden waarom MONUMENTAAL altijd scherp waakt over de kwaliteit van het beeldmateriaal. Niet in de laatste plaats omdat abonnees vaak ook enthousiaste fotografen zijn, die objecten van hun keuze met zorg en liefde vastleggen.

De competitie Monumentenfoto van het jaar begint op 1 juli 2017 en eindigt 30 juni 2018. Welkom zijn foto’s van (details van) monumenten in de meest brede zin. Dus niet alleen gebouwd erfgoed, maar ook bijzondere parken en tuinen. De opnamen dienen gemaakt te zijn in Nederland.

Beste vier

In elke komende editie, te beginnen die van 1 september 2017, worden de vier op dat moment beste ingestuurde foto’s afgedrukt. Aldus ontstaat gaandeweg een bijzonder overzicht van de breed gewortelde monumentale liefde voor ons land. Uit het totale aanbod kiest de jury na een jaar de nummers 1, 2 en 3.

Elke deelnemer vermeldt bij inzending separaat in Word zijn of haar naam en leeftijd en legt in circa 100 woorden uit wanneer en waarom het betreffende object is vastgelegd en wat het monument voor hem/haar betekent. Maximaal drie foto’s per deelnemer per editie. Aliassen worden niet geaccepteerd.

Originaliteit

 

De jury let vooral op originaliteit: heeft de fotograaf het monument op pakkende manier in beeld gebracht? Vervolgens wordt gekeken naar techniek (belichting, kleurgebruik, compositie).

 

Elke opname moet het hebben van de kracht van het beeld, die ook zonder tekst overeind blijft.

 

Geïnteresseerden sturen hun foto(s) vanaf 1 juli 2017 in hoge resolutie vergezeld van de begeleidende teksten vrij van rechten digitaal naar www.monumentaal.com/fotowedstrijd of via fotowedstrijd@monumentaal.com

Zie verder het deelnemersreglement op www.monumentaal.com MONUMENTAAL doet op deze website naast het tweemaandelijkse gedrukte magazine tot het einde van de competitie Monumentenfoto van het jaar regelmatig verslag van de stand van zaken.