Ga naar de inhoud

Nieuw erfgoedbeleid moet kwaliteit en leefbaarheid stad Groningen versterken

Het college van B en W van Groningen heeft nieuw erfgoedbeleid vastgesteld. Centraal daarin staat de vraag hoe cultuurhistorisch erfgoed kan bijdragen aan de kwaliteit en leefbaarheid van de stad nu en straks.

Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf: ‘Uiteraard gaat het om instandhouding en duurzaam (her)gebruik van beschermde monumenten. Maar ook het gebruik van erfgoed als inspiratiebron bij nieuwe stadsontwikkelingsprojecten is van belang”.

“Het Groninger Monumentenfonds krijgt daarnaast een nadrukkelijker rol. Verder komt er een gemeentebrede inventarisatie van cultuurhistorisch waardevolle objecten, structuren en gebieden. En samen met de inwoners willen we op wijkniveau gekoesterde sleeping beauties wakker gaan kussen…”.

Actiepunten

Het nieuwe Groningse erfgoedbeleid telt ruim 60 concrete actiepunten. Die variëren van het energiezuiniger maken van monumenten tot planologische borging van erfgoedwaarden. En van het beter benutten van erfgoed voor de economische ontwikkeling van de stad tot het nadrukkelijk verstevigen van de positie van het Groninger Monumentenfonds als maatschappelijk ontwikkelaar (van onder meer het Prinsenhof en Watertoren-noord).

Inwoners denken mee

Uit een vorig jaar gehouden enquête onder stadsbewoners bleek groot maatschappelijk draagvlak voor erfgoed én voor de verbreding van monumentenzorg en archeologie naar gemeentebreed erfgoedbeleid. De uitkomsten van de enquête zijn o.a. verwerkt in een digitale kaart: http://arcg.is/2pvVfST.

De gemeente Groningen wil haar inwoners meer betrekken bij de uitwerking ervan. Bijvoorbeeld bij het verwezenlijken van een plan voor sleeping beauties. Dat zijn door wijkbewoners gekoesterde cultuurhistorisch waardevolle plekken en gebouwen, die ‘wakker gekust’ kunnen worden. Of de verkiezing van de monumenten van de toekomst en participatie bij de bescherming van straatwanden in het kader van welstand in de wijken.

Inventarisatie

Het meest urgente actiepunt is volgens het Groningse college van B en W de gemeentebrede inventarisatie en waardering van cultuurhistorisch waardevolle objecten, structuren en gebieden. Dat geldt ook voor de lokale herindelingsgebieden.

“Het rijk vraagt erom en het is des te meer nodig vanwege de aardbevingsproblematiek. Dit om te voorkomen dat waardevol erfgoed te gemakkelijk wordt opgeruimd. Het college wil hiervoor in 2018 en 2019 extra budget beschikbaar stellen”, aldus het dagelijks stadsbestuur.

Burgemeester en wethouders van Groningen hebben de nota, waarin het nieuwe erfgoedbeleid is vervat, vrijgegeven voor inspraak. De termijn sluit eind september.

Foto: De Martinikerk-torens in Groningen (foto Jur Bosboom).