Ga naar de inhoud

Veel te doen op HEMbrug ondanks verbouwing toekomstige locatie museum

Het Hembrug Museum, gevestigd op HEMbrug, aan de Hemkade in Zaandam is begonnen met de verbouwing van zijn nieuwe toekomstige locatie op het terrein. Toch heeft het museum deze zomer veel te bieden aan geïnteresseerden in verleden, heden en toekomst van Nederlands grootste industriële erfgoedcluster, HEMbrug.

Bijvoorbeeld in de vorm van een zomerwandeling langs een fotoroute met speurtocht over het terrein of een historische fietstocht vanaf HEMbrug door de Beemster naar Fort benoorden Purmerend. Ook is er een terreinrondleiding met app die op innovatieve wijze de geschiedenis van het industriële erfgoed zichtbaar, hoorbaar en inleefbaar maakt, met film- en audiofragmenten, foto’s en interviews met oud-werknemers. Deze aanbiedingen zijn alle drie gratis.

HEMbrug is bereikbaar met de auto (voldoende parkeergelegenheid), met de fiets, met de Zaanboot vanaf Amsterdam CS of van het Zaantheater in Zaanstad.

Schot in de roos

Zin in een actieve en tot de verbeelding sprekende zomerwandeling over het HEMbrugterrein, met het industrieel erfgoed als achtergrond? Volg dan de fotoroute Schot in de roos via de markeringen op de grond.

Op het terrein zijn op strategische locaties informatiezuilen geplaatst. Bij de horecaondernemers zijn brochures met uitleg verkrijgbaar.

Start fotoroute: Middenweg 44, HEMbrug. Begin of sluit de wandeling af bij de horecaondernemers LAB44 of Yada Yada. http://www.hembrugmuseum.nl/schot-in-de-roos/

Om de relatie tussen HEMbrug en de Stelling van Amsterdam zichtbaar te maken zijn foto’s, gemaakt door Gé Dubbelman, Luuk Kramer en Nicole Segers op het HEMbrugterrein geplaatst tegen de achtergrond van de industriële monumenten. Alle beelden hangen tegen de gevels van gebouwen of staan in de openbare ruimte. Zo is een route ontstaan die voert langs de Stelling van Amsterdam, gebouwen van de voormalige Artillerie Inrichtingen en het Algemeen Verdedigingspark. De wandeling begint bij de aanlegplaats van het veer Amsterdam-Zaandam en slingert over het terrein naar de nieuwe ingang aan de Provincialeweg en terug.

Vrijkaartjes met puzzel

Door het oplossen van de verborgen woordpuzzel zijn vrijkaartjes te verdienen voor een bezoek aan de forten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie.

Verzamel de letters in de markeringen op de grond en vind het juiste woord, bedenk, zoek of vraag naar de betekenis van dit woord en stuur het antwoord in via http://www.hembrugmuseum.nl/schot-in-de-roos/

Op de fiets

Een prachtige zomerfietsroute begint op HEMbrug aan de Middenweg 44, in Zaandam. Tegenover horecagelegenheid LAB44 staan panelen met het historische verhaal van briefwisselingen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, van Maarten van Tent, werknemer aan de Artillerie Inrichtingen Hembrug, en zijn verloofde Tinie Buter, dochter van de wachter van Fort benoorden Purmerend.

De QR van de fietsroute is vanaf de panelen te downloaden. Voor liefhebbers is het mogelijk, met een reservering, in de bed en breakfast ’t Forthuisje op Fort benoorden Purmerend te verblijven. hembrugmuseum.nl/levende-forten

Remember the good times

SPACE en Pocketguide maakten speciaal voor het Hembrug Museum een interactieve app die op innovatieve wijze de geschiedenis van het industriële erfgoed zichtbaar, hoorbaar en inleefbaar maakt, met film- en audiofragmenten, foto’s en interviews met oud-werknemers.

Startpunt app, Verloren Spoor 1, Stationsgebouw. http://pocketguideapp.com/en/hembrug

Zaanboot

Vanaf het Centraal Station, steiger 14, vertrekt de Zaanboot voor een 25 minuten durende vaartocht naar HEMbrug. Een even praktische als mooie manier van reizen om tevens de havenstad Amsterdam vanaf het water te beleven. Langs de vaarroute zijn belangrijke monumenten van de Stelling van Amsterdam te zien, zoals de Silodam waar vroeger het graan voor een eventuele belegering van de stad werd opgeslagen.

Vanaf de opstap bij het Zaantheater in Zaanstad vaart de boot over de Zaan langs Zaanse huizen, de -natuur en haar vermaarde industriecultuur. https://zaanveer.nl/rondvaarten/