Ga naar de inhoud

Oudste kelder van Delft blootgelegd

Het voormalige Griekse restaurant aan de Hippolytusbuurt in Delft blijkt een schat aan historische pareltjes te bevatten. Tijdens een grootscheepse restauratie kwam de oudste kelder van de stad tevoorschijn. Pallets vol opgegraven historisch bouwmateriaal, zogeheten kloostermoppen, zijn voor hergebruik bij de renovatie van de Oude Kerk ter plaatse beschikbaar gesteld.

Jon Cornelese van café De Oude Jan is enthousiast. Toen hij vorig jaar de kans kreeg zijn ‘horeca-imperium’ uit de breiden met een brouwerij in het pand van de voormalige Griek – dat een terras heeft grenzend aan het zijne – had hij niet verwacht zo veel historische elementen bloot te leggen.

“We hebben het pand helemaal gestript, verlaagde plafonds eruit, muren kaal. Er kwamen prachtige glas-in-loodramen tevoorschijn. In het middenstuk stuitten we op een vochtige plek. Daarom hebben we daar het beton weggeslagen en zijn we gaan graven. Toen we wandtegels tegenkwamen, voelden we ons echt Indiana Jones. We waren vast Iets Belangrijks op het spoor”.

Kloostermoppen

Het bleek een oude kelder die in de 19e eeuw was volgestort met kloostermoppen, oude bakstenen en scherven van Delfts blauw. Maar bij deze vondst bleef het niet: er was nóg een kelder, veel ouder, uit de 13e eeuw.

“Met die vondst hebben we de óudste kelder van Delft blootgelegd. Vol met bouwmateriaal, nog oudere kloostermoppen, Delfts blauw, botten, en zelfs resten van bierpullen uit 1280 à 1290. De kloostermoppen hebben we verzameld – pallets vol. Die kunnen goed van pas komen bij de renovatie van de Oude Kerk. Van de Delfts blauwe scherven gaan we een muur mozaïeken. Dit alles maakt het rijksmonument nog rijksmonumentaler”.

Mustpee

Het mes snijdt daarbij aan diverse kanten.

Cornelese: “Eén: met de twee kelders hebben we er enorm veel ruimte bij gekregen, onder meer voor opslag. Twee: de oudste kelder van Delft wordt straks voor iedereen toegankelijk. Die gaan we deels in de oude staat herstellen en wordt onze toiletruimte – dat wordt een mustpee. Drie: de kloostermoppen krijgen op steenworp afstand een nieuw leven, over duurzaamheid gesproken. En vier: op het Heilige Geestkerkhof is bij opgravingen in de jaren 80 op vier meter diep de oudste brouwerij van Nederland gevonden. Wij openen in maart volgend jaar in dat pand de nieuwste brouwerij van Delft, het Delfts Brouwhuis. In 1600 telde onze stad circa 200 brouwerijen. Nu timmeren we hier op dat gebied weer bescheiden aan de weg, met De Koperen Kat en straks dus ook met ons Delfts Brouwhuis. Op historische grond. Je kunt hier mettertijd bovendien drinken uit bierpullen zoals die in de 13e eeuw waren. Want die gaan we reproduceren – onwijs mooi toch”?

De verwachting is dat in september begonnen kan worden met de opbouw. Als alles verloopt volgens plan, opent het Delfts Brouwhuis in maart 2019 zijn deuren.

Meer over de Delftse bierhistorie op de site van café De Oude Jan.

Foto: De oudste kelder van Delft. De kloostermoppen zijn vrijdag 17 augustus officieel overhandigd aan wethouder Martina Huijsmans voor de restauratie van de Oude Kerk.