Ga naar de inhoud

Provinciale bijdrage voor aantrekkelijk Waterloopbos

Natuurmonumenten heeft bij de provincie Flevoland een voorstel ingediend om het Waterloopbos tussen Kraggenburg en Vollenhove door te ontwikkelen tot een belangrijk knooppunt en bestemming van recreatie en toerisme in Flevoland.

Voor de uitvoering van het plan Maatregelen Waardevol Waterloopbos fase 2 heeft Natuurmonumenten financiële middelen uit het provinciale programma Zuiderzeelijngelden Noordelijk Flevoland (ZZL) aangevraagd. Gedeputeerde Staten hebben besloten maximaal 1,5 miljoen euro uit ZZL-middelen bij te dragen aan het aantrekkelijker maken van het bos. Voorwaarde is dat de gemeente Noordoostpolder ook haar aandeel in de cofinanciering bijdraagt.

Wereldwijde faam

In het Waterloopbos is, te midden van gevarieerde natuur, een iconische verzameling proefmodellen van het Waterloopkundig Laboratorium bewaard gebleven. Van 1951 tot 1996 bouwden ingenieurs er meer dan 200 schaalmodellen na van waterloopkundige werken.

Zo liggen in het bos modellen van de havens van IJmuiden en van die van Lagos in Nigeria. Maar ook van de Libische oliehaven, de Deense Noordzeekust en het Noordzeekanaal zijn modellen nagebouwd. Met behulp van de proefopstellingen is hard gewerkt aan de wederopbouw van Nederland.

Ons land heeft zijn wereldwijde faam op het gebied van waterloopkundig onderzoek mede te danken aan alle onderzoeken die in het Waterloopbos plaatsvonden. Van tientallen modellen zijn restanten bewaard gebleven, die nu nog zichtbaar zijn.

Rijksmonument

Sinds 2016 heeft het Waterloopbos de status van rijksmonument. Natuurmonumenten wil het bos met nieuwe voorzieningen voor een breder publiek en zeker ook voor kinderen aantrekkelijker maken.

Het plan behelst onder meer het verwezenlijken van een nieuwe entree, een Deltamonument, een overdekte speelgelegenheid en het Waterloopspeelbos met uitkijktoren. Daarnaast worden de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden verbeterd en wordt de multimediale presentatie Building with nature ontwikkeld.

Verantwoordelijk gedeputeerde Jan-Nico Appelman is enthousiast over het plan. “Het Waterloopbos is uniek in Europa en zelfs in de wereld. Hier in Flevoland is de basis gelegd voor het tot stand komen van belangrijke waterwerken in de hele wereld. Daar mogen we trots op zijn en dat is het waard om te bewaren voor de toekomst”.

2021

Natuurmonumenten verwacht in 2021 klaar te zijn met de uitvoering van het plan en schat in dat het Waterloopbos daarna jaarlijks circa 150.000 bezoekers zal trekken. Verwacht wordt dat de ontwikkeling van het Waterloopbos, in combinatie met andere toeristische trekpleisters zoals Schokland en Urk, zal leiden tot een toename in zowel dagrecreatie als verblijfstoerisme in Noordelijk Flevoland.

Foto: De Romijnstuw, die het kustmodel Thyberǿn (Denemarken) van water voorziet, is door Natuurmonumenten opgeknapt (foto Léontine van Geffen-Lamers).