Ga naar de inhoud

Rijk bestempelt ook Evoluon in Eindhoven tot monument

Rijk bestempelt Evoluon Eindhoven tot monument

Ook het Evoluon in Eindhoven is aangewezen als rijksmonument. De ‘Vliegende schotel’ staat te boek als icoon uit de wederopbouwtijd (1940-1965).

De architectuur en stedenbouw uit die periode, zo is de breed gedragen opvatting, zijn belangrijk voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Oorlogsschade werd hersteld. Er was schaarste, maar ook optimisme en vernieuwing. Nieuwe materialen, verkavelingspatronen en wijkopbouw werden geïntroduceerd. Ook het verkeer speelde een steeds belangrijker rol. De wederopbouwtijd betekende veel voor de manier waarop daarna werd gebouwd.

Kalff en De Bever

Het Evoluon is in 1962-1966 neergezet ter ere van het 75-jarig bestaan van multinational Philips. Doelstelling was jongeren kennis te laten maken met de wonderen van de techniek.

De architecten Louis Kalff en Leo de Bever ontwierpen een spectaculair betonnen gebouw, waarvan de schotel met een doorsnee van 77 meter rust op 12 V-vormige kolommen.

Schoolreisjes

Tot 1989 trok het Evoluon circa 10 miljoen bezoekers met een permanente tentoonstelling over de invloed van mechanisering en automatisering en de betekenis van wetenschap en techniek voor de samenleving.

Veel 50+ers zullen in dat kader op schoolreisje naar het Evoluon zijn gereisd. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als congres- en evenementencentrum en is het open voor publieksactiviteiten. Anno 2018 zien velen het Evoluon bovendien als symbool voor Eindhoven als stad van design en techniek.

Te koop

Philips is nog steeds eigenaar van het pand, maar wil het verkopen, inclusief alle rechten en plichten die horen bij de status van rijksmonument.