Ga naar de inhoud

Romeinse brug Maastricht rijksmonument

Een van de oudste steden van Nederland, Maastricht, is een archeologisch rijksmonument rijker: de Romeinse brug, een van de weinige in zijn soort in Nederland.

De overspanning, gebouwd omstreeks de eerste helft van de eerste eeuw na Christus, heeft ruim 12 eeuwen dienst gedaan tot hij in 1275 instortte. De overblijfselen liggen circa 100 meter ten zuiden van de laatmiddeleeuwse Servaasbrug in de Maas. De resten werden in 1963 bij toeval ontdekt bij baggerwerkzaamheden.

Jos Bazelmans, hoofd archeologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), overhandigt op zaterdag 2 september namens minister Jet Bussemaker (OCW) het bij de aanwijzing tot rijksmonument behorende rijksmonumentenbordje aan wethouder Gert-Jan Krabbendam van de gemeente Maastricht.

Internationaal

De Pons Mosae zoals de Romeinse geschiedschrijver Tacitus de overspanning noemde, vormde een belangrijke schakel van de verbindingsweg tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen; de zogenoemde Via Belgica.

De brug is niet alleen voor Maastricht en Nederland een belangrijk monument, maar ook voor omliggende landen. Het is volgens de RCE dan ook passend dat de aanwijzing plaatsvindt op de laatste dag van het internationale congres van de European Association of Archaeologists dat dit jaar in Maastricht wordt gehouden.

Absolute top

Nederland telt ongeveer 63.000 rijksmonumenten waarvan 1.500 archeologische. Daar komen nog slechts mondjesmaat rijksmonumenten bij en dan ook nog louter via zogeheten aanwijzingsprogramma’s, die zich beperken tot de absolute top.

De brug, passend binnen het aanwijzingsprogramma Archeologie, wordt beschouwd als topper op het gebied van waterstaatkundige werken uit de Romeinse tijd. Eigenaar Rijkswaterstaat draagt zorg voor het beheer.

Foto: Maquette van de Romeinse brug in Maastricht.