Ga naar de inhoud

Samenwerking Restauratiefonds en De Groene Grachten

signature

Het Nationaal Restauratiefonds en Stichting De Groene Grachten slaan de handen ineen voor duurzame monumenten. Volgens beide organisaties gaan behoud van monumenten en duurzaamheid hand in hand. Reden waarom ze daarin samen optrekken. De overeenkomst is op 15 januari getekend.

Het Nationaal Restauratiefonds en Stichting De Groene Grachten vullen elkaar naar eigen zeggen aan in de missie voor duurzame monumenten. Een concreet eerste project is het opschalen van de zogenoemde Groene Menukaart, die nu nog specifiek voor Amsterdam is gemaakt.

Ontzorgmodel werkt

“Wij hebben laten zien dat ons ontzorgmodel werkt. Nu monumenteigenaren uit het hele land ons opbellen, is de tijd rijp te gaan samenwerken met andere gemeenten en organisaties zoals het Nationaal Restauratiefonds”, zegt Maurits Groen, duurzaam ondernemer en opvolger van Wubbo Ockels als voorzitter van Stichting De Groene Grachten.

Met de Groene Menukaart kunnen eigenaren van monumenten op inspirerende manier in aanraking komen met mogelijkheden op het vlak van isolatie, warmte, water, stroom en bespaartips. Vervolgens kunnen zij voor advies en uitvoerbegeleiding terecht bij Stichting De Groene Grachten.

Mooie mix

Het Nationaal Restauratiefonds, financier voor monumenteigenaren, werkt op het gebied van duurzaamheid samen met gemeenten, provincies en andere partijen.

Naast de mogelijkheid een laagrentende lening aan te vragen voor de restauratie van een monument kunnen eigenaren voor duurzaamheidsinvesteringen in veel gevallen bij het Restauratiefonds terecht. Pierre van der Gijp, manager marketing en communicatie: “De samenwerking met Stichting De Groene Grachten brengt een mooie mix van technische kennis en financiële mogelijkheden bij elkaar.”