Ga naar de inhoud

Stadsherstel koopt Margaretha’s hoeve met uniek tbc-huisje

Stadsherstel Amsterdam is eigenaar geworden van de meest zuidelijk gelegen stolpboerderij van Noord-Holland in Nieuw-Vennep. Naast deze Margaretha’s hoeve staat een bijzonder tbc-huisje in chaletstijl. Beide rijksmonumenten verkeren in ernstig vervallen staat.

De panden worden herbestemd naar het zorgconcept van de Herbergier, die ijvert voor een warm en liefdevol thuis voor oude mensen met geheugenproblemen en dementie.

Vlakbij de Geniedijk in de Haarlemmermeer, waar Stadsherstel op het ogenblik restauratiewerkzaamheden verricht aan de bunkers en de Batterij aan de Sloterweg, heeft de organisatie de stolpboerderij gekocht. Met de aankoop heeft Stadsherstel, dat meer dan 600 panden in de Metropoolregio Amsterdam heeft opgeknapt, zijn twaalfde monument in de Haarlemmermeer in bezit.

1880

De Margaretha’s hoeve is in 1880 gebouwd op de plek van haar afgebrande voorganger. In de Haarlemmermeer vestigden zich vanaf de drooglegging in 1852 boeren uit heel Nederland. Zij bouwden doorgaans boerderijen van het type uit hun streek van herkomst. De eerste eigenaar van de Margaretha’s hoeve, Melis Spaans, kwam uit het West-Friese Oudendijk. De bouw van een stolpboerderij lag daarom voor de hand.

Voorgevel

De huidige Margaretha’s hoeve is neergezet in dezelfde stijl en op de fundering van haar voorganger. Aan de voorgevel kwam een rijkversierde uitbouw, kenmerkend voor de ontwikkelingen in de tweede helft van de 19e eeuw, toen wooncomfort en mode ook op het platteland belangrijker werden.

Warm en liefdevol thuis

Stadsherstel gaat het rijksmonument restaureren en heeft voor de herbestemming meerdere functies onderzocht. Die van Herbergier werd het meest passend geacht.

Een Herbergier is een kleinschalige woonvorm voor volwassenen met geheugenproblemen zoals dementie. In Margaretha’s hoeve worden zestien wooneenheden ondergebracht voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

De bewoners en hun verwanten vinden daar na restauratie een liefdevol en zo gewoon mogelijk thuis. In een Herbergier wordt uitgegaan van wat iemand allemaal nog wél kan en staat niet de ziekte maar de persoon centraal.

Tbc-huisje

Bedoeling is dat ook het naast de boerderij staande zwaar vervallen tbc-huisje wordt gerestaureerd.

Stadsherstel zoekt voor dat karwei fondsen. Na de opknapbeurt moet  het monumentje als theehuis functioneren voor bewoners en hun gasten. Plan is, dat het tbc-huisje dan net als vroeger op zijn draaischijf met de zon mee kan draaien. Zo kunnen bewoners en hun gasten van de frisse buitenlucht en de zon genieten.

Verwacht wordt dat de restauratie voor de zomer van 2018 begint en circa een jaar in beslag neemt.