Stadsherstel Midden-Nederland zoekt nieuwe eigenaar voor 152 monumentale panden

Stadsherstel Midden-Nederland zoekt een nieuwe eigenaar. De organisatie mikt op investeerders, die geïnteresseerd zijn in een portefeuille met 152 (rijks-)monumenten met in totaal 530 verhuurbare eenheden in het hart van het land (Utrecht en Amersfoort). Potentiële kopers kunnen zich melden op zorgvoor152monumenten.nl

Sinds 1971 heeft Stadsherstel Midden-Nederland (en zijn voorlopers) zich ingezet voor behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie en exploitatie.

De portefeuille (marktwaarde in verhuurde staat circa 100 miljoen) omvat een paar iconische objecten waaronder een bolwerk, een landhuis, diverse hofjes, een synagoge en het geboortehuis van Piet Mondriaan.

Stadsherstel Midden-Nederland telt twee woningcorporaties als aandeelhouder: de Alliantie en Mitros. Beide zien beheer en onderhoud van monumenten niet langer als hun kerntaak en hebben daarom besloten Stadsherstel Midden-Nederland over te dragen.

Te koop

De portefeuille en de kennisorganisatie met 5 medewerkers staat dus in  de etalage. De voorkeur gaat uit naar een partij met kennis en ervaring in beheer en exploitatie van (rijks-) monumenten, met een aantoonbaar hart voor cultureel erfgoed en de wens om de portefeuille in stand te houden.

Bob van Ree, directeur van Stadsherstel Midden-Nederland: “De lange termijn visie van de toekomstige koper op beheer en exploitatie van de portefeuille is minstens zo belangrijk als het overnamebedrag. Huurders zijn eerder dit jaar geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. Voor hen verandert er weinig, bestaande huurcontracten worden gerespecteerd en lopen gewoon door”.

De verkoop van Stadsherstel wordt begeleid door Deloitte Real Estate & Partnerships. Potentiële kopers kunnen hun interesse kenbaar maken via de website zorgvoor152monumenten.nl. Naar verwachting begint het verkoopproces eind september.