Ga naar de inhoud

Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan

Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan – Over Molukse kindergraven en het leven in Woonoord Carel Coenraadpolder is het nieuwste boekje in de reeks uitgaven van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) over kerkhoven en begraafplaatsen in de provincie Groningen. Het werd geschreven door Inge Dekker, die haar tekst baseerde op bestaande literatuur en aanvullende interviews.

Het boekje verscheen ter gelegenheid van de officiële ingebruikname (vrijdag 10 november) na restauratie en het bouwkundig versterken van het allereerste Molukse godshuis van Nederland te Appingedam, de Eben Haëzer-kerk.

Acht bussen

In de zomer van 1953 arriveerden in Oost-Groningen acht bussen met daarin zo’n zestig Molukse gezinnen en twintig alleenstaanden. De bezittingen van de 311 toekomstige bewoners van Woonoord Carel Coenraad pasten in enkele vrachtwagens. Ze zouden daar tot begin jaren zestig lief en leed delen.

Over die periode verhaalt Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan. Hoe zag het leven eruit in Woonoord Carel Coenraad, of kamp CC-polder zoals de Molukse bewoners het zelf meestal noemen? Hoe was het om op te groeien in houten barakken op een plek ver weg van alles, in de leegte?

Verkrijgbaar vanaf 13 november

Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan is vanaf maandag 13 november te bestellen via de (web)winkel van de Stichting Oude Groninger Kerken www.groningerkerken.nl/winkel of telefonisch via 050-3123569. Het boekje kost 6 euro. Donateurs van de Stichting Oude Groninger Kerken krijgen 20 procent korting en betalen slechts 4,80 euro.

De uitgave is het 19e deel in een reeks over kerken en kerkhoven, uitgebracht met als doel de belangstelling voor dit bijzondere culturele erfgoed in het Groningerland te bevorderen. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Dr. P.H. Wijkfonds.

Foto: Molukse grafjes (foto Inge Dekker).