Ga naar de inhoud

Stormvloedkering Hollandsche IJssel rijksmonument

Stormvloedkering de Hollandsche IJsselkering, 60 jaar jong, is aangewezen als rijksmonument. Het bijbehorende bordje voor het bouwwerk aan de Ketensedijk in Capelle aan de IJssel is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september met enig ceremonieel aangeboden.

De Hollandsche IJsselkering is het eerste kunstwerk van de Deltawerken (1958). Het bouwwerk bestaat uit twee enorme schuiven van ruim tachtig meter breed en 11,5 meter hoog. Beide hangen aan staalkabels tussen twee heftorens van 45 meter hoog. Gemiddeld is de kering vijf tot zes keer per jaar gesloten om te voorkomen dat bij extreem hoogwater het land binnen dringt. De kering beschermt het laagst gelegen gebied van ons land.

De Hollandsche IJsselkering geldt als schoolvoorbeeld van de veelzijdige geschiedenis, architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland. Andere bekende bouwwerken uit die Wederopbouwperiode 1940 – 1965 zijn o.a. het Evoluon in Eindhoven, het station van Tilburg, het concertgebouw de Doelen in Rotterdam en andere waterbouwkundige werken zoals de Zeelandbrug en de Haringvlietsluizen.