Verdrag van Maastricht krijgt Europees Erfgoedlabel

Het Verdrag van Maastricht is door een onafhankelijke jury geselecteerd voor de titel Europees Erfgoedlabel. Daarmee staat de toekenning aan de Nederlandse locatie vast. Begin volgend jaar wordt de voordracht officieel bekrachtigd door de Europese Commissie.

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur): “Het is mooi dat het Verdrag van Maastricht is erkend als Europees erfgoed. De plek staat symbool voor de Europese eenwording. Het is belangrijk dat huidige en toekomstige generaties leren over de geschiedenis en de toekomst van Europa. Door het project Europe Calling betrekt de provincie Limburg er op prachtige wijze jongeren uit heel Europa bij. Zo wordt het verdrag – 25 jaar na dato – levend gehouden”.

Het Verdrag van Maastricht is in 1992 ondertekend in het Maastrichtse Gouvernement. Daarmee werd de Europese munt een feit en kreeg het Europese Parlement wetgevende macht.

Sleutelrol

Het Europees Erfgoedlabel, een initiatief van de Europese Unie, wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie.

Locaties die het label krijgen staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

Ceremonie

Naast het Verdrag van Maastricht krijgen volgend jaar nog acht andere erfgoedlocaties in Europa het erfgoedlabel. De Europese Commissie bekrachtigt in februari de keuze formeel. In maart vindt vervolgens in Bulgarije een ceremonie plaats voor de officiële toekenning van het label.

In totaal hebben nu 38 locaties het Europees Erfgoedlabel. In Nederland zijn dat het Vredespaleis en Kamp Westerbork.

Foto: Gedenkpenning ter gelegenheid van het Verdrag van Maastricht, ontwerp Willem Verbon, 1992 (bron Museum Rotterdam).