Ga naar de inhoud

Verzet tegen verkoop panden in centrum Amsterdam aan hoogste bieder

Met de verkoop van de voormalige kledingfabriek aan de Geldersekade en het pand aan de Nieuwe Herengracht aan de hoogste bieder, dreigt volgens Erfgoedvereniging Bond Heemschut precies te gebeuren waar zij al jaren voor waarschuwt: belangrijk Amsterdams erfgoed wordt verkocht louter voor financieel gewin zonder rekening te houden met andere waarden. Reden waarom zij het verzet van Faircity tegen de verkoop steunt.

Het is de plaatselijke overheid zelf die wildgroei van kaaswinkels, wafelshops, burgerrestaurants en Airbnb-verhuur wil tegengaan. Waarom wordt hier dan de deur wagenwijd geopend, vraagt Heemschut zich af?

“Door het vastgoed in eigen beheer te behouden of met strenge voorwaarden over te dragen aan organisaties als Stadsherstel, Hendrick de Keyser, 102 Inc of NV Zeedijk behoudt de gemeente invloed op de programmering en functies van gebouwen in kwetsbare gebieden, zoals de oude Binnenstad”.

Zorgvuldig proces

In 2014 en 2015 pleitte Heemschut naar eigen zeggen al voor een zorgvuldig proces waarbij rekening wordt gehouden met de monumentale en cultuurhistorische waarden van het af te stoten vastgoed. Bij verkoop dient dat een nieuwe eigenaar te krijgen die die waarden respecteert.

De erfgoedvereniging heeft in dat kader met het stadsbestuur overleg gevoerd over de afstotingsprocedure, onder meer over de te vormen ‘Kroonjuwelencommissie’ die een lijst van bijzonder vastgoed opstelt dat eigenlijk niet afgestoten zou moeten worden vanwege maatschappelijke en/of monumentale waarden.

“Tot onze spijt zijn de Amsterdamse erfgoedverenigingen niet uitgenodigd mee te denken over die lijst. Zelfs de mogelijkheid een advies aan deze Kroonjuwelencommissie te presenteren, werd niet op prijs gesteld. Het college van B en W heeft de mond vol van beloften om de gevoelige balans in de hoofdstad te bewaren. Vol bravoure zegt de gemeente de strijd aan te gaan tegen de ‘Airbnb-sering’ en shortstay verhuur van huizen in de binnenstad en goedkope winkels en restaurants. En wat doet zij vervolgens? Een groot pand, midden in het tere en kwetsbare 1012-gebied verkopen aan de hoogste bieder. Zullen we raden wat er met het pand gaat gebeuren?”, aldus Heemschut in een persverklaring.

Foto: de voormalige kledingfabriek aan de Geldersekade (oto Heemschut).