Ga naar de inhoud

Zuiderkerkstoren na opknapbeurt terug in oorspronkelijke kleuren

De gemeente Amsterdam knapt de ruim 400 jaar oude Zuiderkerkstoren op. Binnenkort wordt zichtbaar hoe het bovenste deel van de spits er na de restauratie uitziet. Vanwege noodzakelijk bouwkundig herstel deed zich de kans voor ook de toren, nu nog ingepakt, in oude luister te herstellen.

Al het natuursteen wordt geschilderd in een lichte kleur, die recht doet aan het materiaal. Het lood behoudt de eigen kleur. Hierdoor ontstaat volgens de lokale overheid (opdrachtgever) een contrastrijk beeld, zoals architect Hendrick de Keyser het bedoeld heeft.

Na restauraties tussen 1976 en 1979 en in 1994 was de toren toe aan een grootschalige opknapbeurt. Met die klus is augustus vorig jaar een begin gemaakt. De afronding is voorzien in september 2017. Vanaf eind maart wordt het nieuwe kleurbeeld geleidelijk aan de stad gepresenteerd.

In etappes

De steigers en doeken rond de spits worden in etappes (slagen) weggehaald. Uiteindelijk is te zien dat de kleur van de toren anders is dan de afgelopen 39 jaar.

Het beeld uit 1978 met de lichte kleur op het loodwerk was gebaseerd op veronderstellingen, die niet meer houdbaar zijn. Uit architectuurhistorisch onderzoek van Pieter Vlaardingerbroek (Monumenten en Archeologie) bleek dat de oorspronkelijke kleuropzet anders moet zijn geweest. Herstel van dit beeld is uitgangspunt. Dat leidt er o.m. toe dat het lood niet meer wordt geschilderd, maar zijn eigen kleur behoudt.

Eerste protestantse kerk

De ruim 400 jaar oude Zuiderkerk behoort met zijn toren tot de bekendste kerken in Amsterdam. De bouw van het godshuis is begonnen in 1603 en voltooid in 1614. Het rijksmonument is ontworpen door Hendrick de Keyser, die er na zijn dood in 1621 ook is begraven.

De Zuiderkerk was de eerste protestantse kerk in de hoofdstad. Het gebouw was tot 1929 als kerk in gebruik. In 1968 kocht de gemeente het aan vanwege zijn zeer slechte staat als gevolg van leegstand. Sindsdien draagt de plaatselijke overheid zorg voor het monument.

Werkzaamheden

Na de restauratie van het kerkgebouw in 2011 was nu ook de toren aan de beurt. Er was vooral schade aan het metselwerk (zoutschade en verwering). Ook het lood van de spits was in slechte staat. Onder andere het loodwerk, het metselwerk en het natuursteen worden daarom tijdens deze restauratie hersteld.

Foto: De Zuiderkerkstoren in de oude kleuren in volle glorie. Vanaf eind maart wordt het nieuwe kleurbeeld geleidelijk aan het publiek gepresenteerd, als de steigers en doeken in etappes worden weggehaald.