100 jaar Woudagemaal: volle kracht vooruit

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer viert op woensdag 7 oktober zijn 100-jarig bestaan. Motto: Volle kracht vooruit.

Dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân opent het jubileumjaar officieel. Daarna lanceert jeugddijkgraaf Merel Fiets voor basisscholen een arrangement met de challenge Hoe maak je jouw schoolplein klimaatproof?

Krachtmeting

‘Ingenieur Wouda’ en Famke Hagen (11) van christelijke basisschool De Arke uit Lemmer markeren het moment met een speciale krachtmeting.

Met de ontwikkeling van het stoomgemaal was ingenieur Dirk Frederik Wouda een eeuw geleden zijn tijd ver vooruit. Zijn kleinzoon Paul Wouda (76) was zestien toen zijn grootvader op 11 juni 1961 overleed.

“Ik herinner me hem als een goed rekenaar; hij was heel begaafd. Mijn opa vond het heel gewoon dat hij het Woudagemaal had ontworpen. Het was simpelweg een opdracht van Provinciale Waterstaat. Maar die voerde hij wel voor 200 procent uit”.

‘Knappe koppen nodig’

Volgens dijkgraaf Kroon zijn knappe koppen als ingenieur Wouda en slimme oplossingen voor het waterbeheer anno 2020 harder nodig dan ooit.

“Want het klimaat verandert; we hebben vaker te maken met extreme neerslag en perioden van droogte. Wetterskip Fryslân denkt op volle kracht vooruit om ook morgen wateroverlast óf watertekort te voorkomen. Een uitdaging die we alleen aan kunnen in samenwerking met andere overheden, bedrijven, inwoners en scholieren”.

Arrangement

Op 7 oktober 2020, precies honderd jaar nadat koningin Wilhelmina het Woudagemaal opende, lanceert Wetterskip Fryslân het Volle kracht vooruit-arrangement voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

Het bestaat uit een ontvangst in het nieuwe stoomlokaal, Volle kracht vooruit-spelletjes en -proefjes en een rondleiding door het gemaal en de vernieuwde klimaatexpositie. Het arrangement wil jongeren bewust maken van het belang van goed waterbeheer en ze als knappe koppen van de toekomst betrekken bij de klimaatuitdagingen.

Klimaatproof schoolplein

Met een filmpje roept het waterschap basisscholen op mee te doen aan de ‘challenge’. Leerlingen van groep 7 en 8 worden uitgedaagd ideeën te bedenken waarmee ze hun schoolplein klimaatproof kunnen maken; hoe houd jij je voeten droog en het hoofd koel?

Daarmee maken ze tussen 27 oktober 2020 en 30 maart 2021 (uitgezonderd januari) kans op een van de 30 gratis klassenuitjes naar het Woudagemaal.

Foto: Woudagemaal onder stoom (foto Piet Douma).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.