12.000 nieuwe meidoorns in de Maasheggen

Staatsbosbeheer is begonnen met de aanplant van ruim 12.000 meidoorns in de Maasheggen en werkt zo aan herstel van de eeuwenoude heggenstructuur.

De nieuwe aanplant gebeurt in de omgeving van de Schutskooi; bij Groeningen en Vortum-Mullem. De werkzaamheden duren naar verwachting ongeveer één week. In totaal herstelt Staatsbosbeheer met de nieuwe aanplant drie kilometer heggen.

Kardinaalsmuts en wilde roos

Boswachter Gert van Duuren: “We planten soorten aan die in het gebied thuis horen, zoals meidoorn, wilde kardinaalsmuts, wegedoorn en wilde roos. De bessen van onder meer de meidoorns worden door onze eigen afdeling Zaad en Plantsoen in het najaar verzameld en vervolgens uitgezaaid en gekweekt. Enkele jaren later, planten we de struiken terug. Het levert ook een aantrekkelijk heggendoolhof op voor bezoekers en een geschikte leefomgeving voor plant en dier. Als deze heggen over ongeveer 10 jaar uitgegroeid zijn, gaan we een aantal er van vlechten. Hier gaan veel vogels en andere beesten van profiteren”.

Historische kaart

Veel heggen zijn in de loop van de afgelopen eeuwen verdwenen, vooral bij ruilverkavelingen. Staatsbosbeheer heeft op basis van oude stafkaarten onderzocht waar het herstel van heggen passend is. Dat doet de organisatie om de paar jaar.

Dit jaar gaat het om behoorlijk grote aanplant. Het planten van de heggen geschiedt in samenwerking met de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Het Maasheggengebied heeft in 2018 de UNESCO Mens en Biosfeergebied Status verkregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.