2,5 miljoen voor restauratie 12 rijksmonumenten in Utrecht

De provincie Utrecht besteedt dit jaar ruim 2,5 miljoen euro uit het Fonds Erfgoedparels aan de restauratie van 12 rijksmonumenten. Opgeknapt worden o.a. de Hamtoren in Vleuten en een Middeleeuwse beeldengroep in de Petruskerk te Woerden.

De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat de betreffende monumenten goed toegankelijk blijven voor publiek en draagt daarom waar nodig bij aan onderhoud en restauratie. De regeling wordt medio april 2019 weer opengesteld voor volgend jaar.

Geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om markante monumenten te restaureren. Bij het verlenen van subsidies hanteert de provinciale overheid criteria, waaronder publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar. Dit jaar zijn 8 historische buitenplaatsen, 1 kerk, 1 beeldengroep, 1 postkantoor en 1 stadsmuur gehonoreerd.

Erfgoedparels

Het gaat om: Kasteel Den Ham/Hamtoren (Utrecht/Vleuten), het hoofdhuis van buitenplaats Wulperhorst (Zeist), de rooms-katholieke kerk van Cabauw (Lopik/Cabauw), het park en de tuin van buitenplaats Persijn (De Bilt/Maartensdijk), de theekoepel en de tuin van buitenplaats Middenhoek (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), de beelden Petruskerk (Woerden), de sterrenwacht bastion en stadsmuur (Utrecht), de historische tuin- en parkaanleg Buitenplaats Over-Holland (Stichtse Vecht/Nieuwersluis), de historische tuin en parkaanleg Kasteel De Haar (Utrecht/Haarzuilens), het postkantoor Neude (Utrecht), de tuinmuur en broeikassen Buitenplaats Nyenrode (Stichtse Vecht/Breukelen) en de tuinmuren Kasteel Heemstede (Houten).

Beeldengroep Petruskerk

Drie prachtige voorbeelden van rijksmonumenten zijn de beeldengroep in de Nederlands Hervormde Petruskerk te Woerden, het bastion Sonnenborgh in Utrecht en de Hamtoren Vleuten.

Herstel van de beeldengroep is een bijzonder project. Bij restauratie van de kerk in de jaren ‘80 werden in de grond diverse laat 15e-eeuwse beelden aangetroffen, die daar waarschijnlijk tijdens de beeldenstorm zijn verborgen. De beelden worden opgeknapt en in de oorspronkelijke compositie terug geplaatst.

Bastion Sonnenborgh

Het bastion Sonnenborgh is in opdracht van Karel V gebouwd in 1552 aan de oostkant van de stad Utrecht.

Het bastion kent een lange geschiedenis. Zo kwam in 1851 natuurkundige Buys Ballot met het idee op het bastion een sterrenwacht en weerkundig instituut te bouwen. Het voegwerk en delen van het metselwerk van de karakteristieke bastionmuur verkeren in slechte staat en worden gerestaureerd.

Hamtoren Vleuten

De Hamtoren (voormalig kasteel Den Ham) is het overblijfsel van een Middeleeuws kasteel in Vleuten. De opknapbeurt betreft o.a. herstel van gevels en dak en voeg- en stucwerk. Zie voor een volledige toelichting per erfgoedparel https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/alle-onderwerpen/erfgoedparels/