Meteen naar de inhoud

307 verzetskranten naar Erfgoedcentrum Zutphen

Verzetskrant Frontloupe en zijn opvolger De Vrije Pers (tot 22 mei 1945) zijn bezit geworden van het Erfgoedcentrum Zutphen. Het Regionaal Archief Zutphen, partner van het centrum, heeft de 307 kranten gedigitaliseerd waardoor ze begin 2023 ook online te raadplegen zijn.

Het betreft de nagenoeg complete reeks kranten van de Frontloupe, die verscheen vanaf 23 juni 1944 tot aan de bevrijding. “We zijn hier heel blij mee, want we hadden tot dusver weinig kranten uit Zutphen tijdens de bezetting. Alleen een handvol vlugschriften en regionale edities van landelijke kranten, zoals Het Parool en De Waarheid”, aldus wethouder Sjoerd Wannet. “Terwijl we het belangrijk vinden ook dit verhaal van Zutphen te vertellen”.

Censuur

In de Tweede Wereldoorlog mochten kranten louter gemaakt worden volgens instructies van de bezetter. Deze censuur leidde tot de opkomst van de illegale pers. In de laatste maanden van WOII was de Frontloupe het bekendste illegale krantje in Zutphen. Het verscheen bijna dagelijks in een oplage van ongeveer 200 exemplaren. Drie onderduikers stelden de krant samen, twee koeriersters verspreidden ze onder betrouwbare lezers.

Uniek en toegankelijk

De Frontloupe-serie was tot voor kort eigendom van Jean Kreunen, verzamelaar van militaria uit 1939 tot 1945 en eigenaar van het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945.

Voor zijn verzameling zoekt hij passende adressen; een deel van zijn collectie ging bijvoorbeeld naar het Oorlogsmuseum Overloon. Kreunen is blij dat de Frontloupe naar het Erfgoedcentrum Zutphen gaat. “Mooi dat de verzameling terug is in Zutphen. Nog mooier vind ik het dat die straks voor iedereen te bekijken is”.

Zutphense Erfgoedpublicatie

Bij het Regionaal Archief Zutphen zijn de kranten gescand en begin volgend jaar, als de inventaris ook beschreven is, worden ze digitaal toegankelijk via erfgoedportal www.erfgoedcentrumzutphen.nl.

In 2023 publiceert het Erfgoedcentrum Zutphen een lokale Erfgoedpublicatie over de illegale pers in de voormalige Hanzestad. Menno Tamminga, auteur van onder andere Wij zijn vrij!, doet hiervoor onderzoek naar de clandestiene kranten, inclusief hun verwevenheid met (gewapende) illegaliteit in 1944 en 1945. In het boek Tegen de Duitse leugens vertelt hij het dappere en soms schokkende verhaal van de makers en verspreiders van de kranten. Zeker acht van hen sneuvelden in hun strijd tegen de Duitse leugens.

Foto: Jean Kreunen, wethouder Sjoerd Wannet en archiefmedewerker Ron Elsinga bij een van de Frontloupe-kranten onder de scanner van het Regionaal Archief Zutphen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: