Vijf nieuwe aankopen Stadsherstel Amsterdam

Pal voor de jaarwisseling 2021-2022 is Stadsherstel Amsterdam eigenaar geworden van de panden Nieuwezijds Kolk 28, Kloveniersburgwal 47, Onkelboerensteeg 2, Recht Boomssloot 5-7 en Ringdijk 57.

Stadsherstel neemt de vijf monumenten over van de plaatselijke overheid, die haar vastgoed afstoot. Daarbij gaat het soms om bijzondere gebouwen, waarvoor de gemeente een nieuwe eigenaar zoekt met POM-status (Professionele Organisaties voor Monumentenbehoud).

“Deze vijf panden herinneren aan een belangrijk stuk geschiedenis van de Nederlandse hoofdstad. Daarom is het belangrijk ze blijvend in goede staat te houden en erover te vertellen. Stadsherstel is daarvoor de aangewezen organisatie”, verklaart Michiel van der Burght, adjunct directeur en hoofd planontwikkeling en restauratie.

Nieuwezijds Kolk 28 (Korenmetershuis)

Vanaf de vroege 17e eeuw vergaderden in het Korenmetershuis aan de Nieuwezijds Kolk de korenmeters en de korenzetters, nu is er erfgoedvereniging Bond Heemschut gehuisvest. Stadsherstel werkt op veel gebieden met haar samen.

Heemschut zwengelt vaak de discussie en de urgentie aan en zorgt voor beschermde status. Stadsherstel op zijn beurt wordt eigenaar, werft de benodigde fondsen en bijdragen van particulieren en restaureert en behoudt het betreffende (vervallen) monument. Zo hebben de twee erfgoedorganisaties onder meer samengewerkt aan de redding van de Zaandijkerkerk.

Met de aanschaf van het Korenmetershuis komt daar een nieuwe band bij, die van huurder en verhuurder.

Van Hulpbank filiaal tot aardappelhandel

Het tweede pand betreft Recht Boomssloot 5-7, oorspronkelijk gebouwd als hulpbank Nº 2 van de Stadsbank van Lening, een instituut dat sinds 1614 bestaat.

Dit filiaal (foto) is in 1901 ontworpen door Willem Hamer. In de jaren dertig van de vorige eeuw deed het enige tijd dienst als ‘Clubhuis voor de vluchtelingen’, die toen in groten getale uit Duitsland kwamen. Nu is het kantoor en woonruimte.

In 1605 bouwde Dirck Honckelboer Kloveniersburgwal 47. Rond 1920 is dit pand door architect Kuijt in opdracht van de Disconto en Effectenbank ingrijpend verbouwd en voorzien van een imposante natuurstenen pui. Het achtergelegen pakhuis aan de Onkelboerensteeg 2, vernoemd naar deze Honckelboer, is in 1884 verbouwd door architect Bleijs.

Van andere orde is het vijfde monument: een woonhuisje aan de Ringdijk 57, waar in vroeger tijden aardappelhandel ’t Scheepje gevestigd was.

Dankzij Vrienden

De overname van de vijf panden is mogelijk geworden dankzij een aanzienlijke bijdrage aan het aankoopbedrag van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel.

Daarmee is de toekomst van dit erfgoed in al zijn diversiteit verzekerd en blijft het behouden voor toekomstige generaties.

Sinds zijn oprichting in 1956 heeft Stadsherstel Amsterdam circa 750 monumenten en beeldbepalende panden in en 45 kilometer rond de Nederlandse hoofdstad gered.

Foto: Recht Boomssloot 5-7 (foto Sjors van Dam).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.