Meteen naar de inhoud

Hedendaags kunstwerk in barokke rk-kerk Antwerpen

Voor het eerst in 400 jaar krijgt een hedendaags kunstwerk een tijdelijke plek in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. Het gaat om ‘A matter of trust’ van de gerenommeerde Italiaanse kunstenaar Matteo Pugliese. Bisschop Johan Bonny onthult het beeld op donderdagavond 16 maart in aanwezigheid van de kerkraad, de schepen, priester Rik Hoet, de kunstenaar en Patrick Declerck van WM Gallery.

Pugliese (Milaan, 1969) staat bekend om zijn ‘Extra Moenia’, bronzen sculpturen die uit de muur lijken te komen. Voor het eerst in zijn ruim twintigjarige carrière toont de kunstenaar geen beeldhouwwerk dat vecht tegen de muur, maar zich vol zelfvertrouwen overgeeft aan het lot.

Vertrouwensspel

‘A matter of trust’ symboliseert het vertrouwensspel waarbij een persoon zich achterwaarts, naakt en ontdaan, laat vallen in de armen van een (on)bekende.

De sculptuur meet van kop tot teen drie meter, en is 2,5 meter breed. Inclusief het voetstuk waarop het beeldhouwwerk rust is de totaallengte 3,7 meter. Het oeuvre van Pugliese is autobiografisch. Na een pijnlijke persoonlijke ervaring, besefte hij dat het moediger is de wereld te vertrouwen dan zich ertegen te verzetten. ‘A matter of trust’ krijgt een tijdelijke, iconische plaats in de Mariakapel en past perfect binnen het Gesamtkunstwerk dat de Sint-Carolus Borromeuskerk is.

Initiatief

Het initiatief voor het kunstproject komt van de kerkfabriek, op voorspraak van voorzitter van de kerkraad Olivier Lins en confrater en ereschepen Philip Heylen, die Pugliese al langer kent.

Samen met de andere leden van de kerkraad en pastoor Rik Hoet vonden zij dat ook hedendaagse kunst een plaats verdient in de barokke Sint-Carolus Borromeuskerk. De installatie verduidelijkt waarom het godshuis geen museum is waar de tijd is blijven stilstaan, maar een actieve plek van geloofsbelijdenis. Onlangs nog werkte de kerkfabriek samen met The Phoebus Foundation en het MOMU voor tijdelijke tentoonstellingen.

Barokke Influencers

Na de expo met volgende maand de aftrap van het festival Barokke Influencers waarin de Sint-Carolus Borromeuskerk een centrale plaats bekleedt, wil de kerkraad verder investeren in dialoog en samenwerking met al wie (religieuze) kunst in zijn hart draagt.

“Ik verheug me er nu al op dat ‘A Matter of Trust’ bezoekers zal uitdagen na te denken over wat geloven in God en vertrouwen op Jezus in hun leven betekent”, verklaart pastoor Rik Hoet, bijgevallen door ereschepen Philip Heylen: “Voor mij is het beeld een weergave van wat mensen voelen als ze een kerk binnenstappen en in het volste vertrouwen, in gebed en bezinning, alles op tafel leggen”.

Het beeldhouwwerk van Matteo Pugliese zal behalve in de Mariakapel in kleine versie worden aangeboden in WM Gallery. De kunstenaar en de galerij schenken 10 procent van de opbrengst van de verkoop aan de Sint-Carolus Borromeuskerk, ter ondersteuning van haar werking.

Adres: Sint-Carolus Borromeuskerk Antwerpen, Hendrik Conscienceplein.

Afbeelding: copyright VM Gallery en Matteo Pugliese.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: