Ga naar de inhoud

Geldactie voor behoud Kooi van Pen

kooi van pen

kooi van pen

De Kooi van Pen in natuurgebied de Weerribben staat te boek als cultuurhistorisch pareltje. Tot een kleine tien jaar geleden zijn door kooikers met de eendenkooi (1884) nog eenden gevangen. Een groep vrijwilligers is op het ogenblik actief om het monument te behouden voor de buurtschap.

Voor herstel van rietschermen en beschoeiing voor de 18 vangpijpen en de vijf kooiplassen is volgens boswachter Egbert Beens veel materiaal nodig.

Zonder financiële steun van derden lijkt het naar het zich laat aanzien onmogelijk de kooi beleefbaar te houden. Reden waarom via het zogenoemde Buitenfonds van Staatsbosbeheer geld wordt ingezameld. Beens: “Iedere euro telt. Want wie wil er nou geen kijkje achter de schermen nemen in de mooiste Skybox van Nederland”.

Buitenfonds

Met het Buitenfonds kan Staatsbosbeheer waardevolle projecten verwezenlijken die niet binnen de gebruikelijke financiering van natuur en landschap vallen. Zoals kinderen naar buiten brengen, het conserveren en open houden van cultuurhistorische schatten, de mogelijkheid om natuur op een spannende manier te beleven en het maatschappelijke werk van de boswachter.

“Het Buitenfonds wil met bedrijven en particulieren samenwerken om groene wensen voor huidige en toekomstige generaties te honoreren. Mensen mogen zelf beslissen welk project ze ondersteunen en het is volstrekt inzichtelijk waar het geld aan wordt besteed”, aldus boswachter Beens.

Zelf verdienen

De begroting van Staatsbosbeheer wordt voor ongeveer de helft gedekt uit reguliere financiering door de overheid voor natuur en recreatie. De andere helft moet de organisatie zelf verdienen. Dat gebeurt ook. Maar daarmee kan een aantal waardevolle projecten en activiteiten alleen tot stand worden gebracht met aanvullende bijdragen van fondsen, donateurs en sponsoren. Dat gebeurt via het Buitenfonds. Zie ook www.buitenfonds.nl

Foto: Roelie Hogenberg