Ga naar de inhoud

Gelopen kaarten – Wageningen rond 1900

Gelopen kaarten

Wie kan zich nog iets voorstellen van het zandgat in de Wageningse Berg? Ruim honderd jaar geleden was het een van de meest gefotografeerde plekken in Wageningen. Het uitzichtpunt komt op veel oude prentbriefkaarten voor, vooral op die van vóór 1905.

“Goed aangekomen, goed weer”, schreef iemand begin 20e eeuw op zo’n kaart. “Groote wandeling naar de Greb”. Het is een van de zogenoemde ‘gelopen kaarten’ van Wageningen waarvan nu een boek wordt samengesteld. Het betreft prentbriefkaarten van rond 1900, toen groeten, felicitaties en andere boodschappen uitsluitend op de voorzijde vermeld mochten worden. De kaartenuitgevers hielden daar een strook voor vrij. De achterzijde was louter voor adressering. Met de verandering van de Postwet in 1905 werd alles anders. Sindsdien mocht niet langer op de voorzijde worden geschreven. Daarmee zijn de beschreven ansichtkaarten – of ‘voorlopers’ zoals verzamelaars ze noemen – een nostalgisch communicatiemiddel geworden. In de huidige tijd van WhatsApp en Instagram zijn de priegelige handschriften letterlijk boodschappen uit een andere eeuw.

Wim Huijser en Harry Harsema vonden in de Beeldbank Wageningen tientallen van deze kaarten terug. Met hulp van andere archieven en particuliere verzamelaars wordt op het ogenblik de laatste hand gelegd aan een nieuw boek – Gelopen kaarten. Wageningen rond 1900 – dat nog voor Kerstmis zal verschijnen.

Foto: Zandgat.