3D virtuele tour van de Rooswijk

Het wrak van de Rooswijk1740, een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), is sinds vandaag ook via een virtuele rondleiding te bewonderen.

Het schip verging precies 279 jaar geleden (10 januari 1740) op de Goodwin Sands, voor de kust van Engeland. In 2017 en vorig jaar hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Historic England de Rooswijk onderzocht en opgegraven.

Het wrak lag lange tijd verscholen onder de golven op de bodem van de zee, verborgen voor iedereen, behalve voor een beperkte groep duikers. Nu kan iedereen er kennis van nemen. Als onderdeel van het project heeft MSDS Marine, de uitvoerder van het archeologisch onderzoek, een virtuele tour van de wraklocatie Rooswijk gemaakt, in samenwerking met alle #Rooswijk1740 projectpartners.

Nederlands eigendom

Het wrak van de Rooswijk, een Nederlands schip vergaan in Engelse territoriale wateren, is eigendom van de Nederlandse overheid en wordt beheerd door het Verenigd Koninkrijk.

Het maakt deel uit van het gedeelde maritieme culturele erfgoed van Europa en om dit te erkennen is dit de eerste van Historic England die in twee talen wordt uitgegeven, Engels en Nederlands. De rondleiding is ook de eerste die de bezoeker meeneemt in het archeologische proces, van ontdekking tot conservering en toont ook de multidisciplinaire aanpak van het project. Archeologen en specialisten zijn te zien in interviews over hun werk. Ze vertellen over de betekenis van de vondsten en wat er is ontdekt over het wrak.

Belang van bescherming 

Martijn Manders, programmaleider Maritiem Erfgoed Internationaal bij de RCE en projectleider van het project #Rooswijk1740: “Wrakken zoals de Rooswijk maken deel uit van het gedeelde culturele maritieme erfgoed in Europa. Het is belangrijk dat erfgoed instellingen samenwerken om ervoor te zorgen dat sites zoals deze door iedereen worden beschermd, onderzocht, begrepen en gewaardeerd. Deze virtuele tour zorgt ervoor dat het publiek het wrak van de Rooswijk kan begrijpen en ervan kan genieten”.

Bezoek de virtuele wrak tour op https://www.cloudtour.tv/Rooswijk 

Foto: Gevonden munten in scheepswrak De Rooswijk1740.