Kerkcollectie Digitaal – landelijk online platform

Kerkcollectie

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) gaat samen met 5.000 andere kerkeigenaren waardevolle voorwerpen in kerken op het landelijke online platform Kerkcollectie Digitaal, in kaart brengen.

De SOGK is zelf al vergevorderd met de digitalisering van de voorwerpen, maar ziet aansluiting bij het platform als meerwaarde om het bedreigde erfgoed in haar kerken te behouden voor toekomstige generaties.

Alarmerend

Het platform is een initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het museum noemt het aantal kerksluitingen alarmerend.

“Sommige verwachtingen gaan ervan uit dat meer dan 90 procent van de kerken de komende jaren sluit. Dat heeft grote gevolgen voor een omvangrijke collectie Nederlands erfgoed”, aldus het museum.

Alleen gemachtigden

Kerkcollectie Digitaal wordt geen openbaar platform. Alleen wie door een kerk- of parochiebestuur is gemachtigd, krijgt toegang. “Zo krijgen we een goed beeld van wat waar is in Nederland. Dat overzicht is namelijk niet meer actueel”.

Op de site www.groningerkerken.nl is een deel van de zogenoemde ‘roerende goederen’ behorende bij de SOGK-kerken voor elke websitebezoeker te bekijken.

Foto: doopschaal kerk Westerwijtwerd.