Bollenschuur weer sieraad voor het landschap

Bollenschuur

Omdat de broers Cock en Walter van der Prijt de bollenschuur van Ruigrok in Hillegom hebben gerestaureerd en een woonbestemming hebben gegeven, heeft de Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek hun de Zwarte Tulp Prijs 2015 toegekend.

De award, een oorkonde en een schildje voor aan de gevel, wordt jaarlijks uitgereikt.

Volgens Jos Warmenhoven van de werkgroep is het rijksmonument aan de Zuider Leidsevaart 2A met respect voor de historie van het gebouw opgeknapt, zonder een cent subsidie.

Authentieke kenmerken

De hoge stellingschuur is in 1906 neergezet voor het bollenbedrijf van Jan Ruigrok Wz. Het pand werd al jaren niet meer gebruikt en de familie Ruigrok zocht lang naar een nieuwe bestemming.

Een eerste plan om in de schuur 12 appartementen voor starters te bouwen, kreeg geen goedkeuring van de toenmalige Rijksdienst voor Monumentenzorg. Die bestemming zou het monument te zeer aantasten.

Toen Cock van der Prijt in 2012 het plan lanceerde om vier appartementen in het gebouw onder te brengen, klaarde de lucht. Broer Walter kocht het pand en Cock begon onder toezicht van de rijksdienst met de restauratie. Daarbij zijn authentieke elementen, zoals de houten ventilatiedeuren, stalen ramen, ventilatieroosters en houten verdiepingsvloeren behouden gebleven. De bollenstellingen zijn her en der in het gebouw in gebruik als kast.

Foto: De bollenschuur van Ruigrok in Hillegom is met behoud van authentieke details gerestaureerd (foto Werkgroep Bollenerfgoed).