Ga naar de inhoud

De kerk: maak er wat van boeiend project

De kerk

Sinds september zijn vwo-scholieren van het Stadslyceum Groningen doende met een herbestemmingsopdracht. Zij maken een plan voor de fictieve herbestemming van de kerk van Engelbert, een van de 83 kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Op vrijdag 22 januari presenteren de leerlingen de voortgang van hun werkstuk over herbestemming op locatie, dus in de kerk van Engelbert (foto). De bijeenkomst wordt geopend met een korte lezing door Jur Bekooy, bouwkundige bij de SOGK.

Nieuwe functies

De Stichting Oude Groninger Kerken en het Alfasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen ontwierpen samen een nieuw project over de actuele problematiek van leegstand en herbestemming van kerken met de titel De kerk: maak er wat van.

In het profielwerkstuk buigen vwo-scholieren zich over een zelfgekozen onderwerp en oefenen met het doen van klein zelfstandig wetenschappelijk onderzoek. Het nieuwste onderwerp betreft een actueel maatschappelijk vraagstuk: het zoeken naar nieuwe functies voor monumentale kerken.

Meer kerken naar SOGK

Het aantal kerken dat in Groningen door kerkelijk eigenaren wordt overgedragen aan de SOGK groeit sterk. Voor elk van deze godshuizen is de vraag: hoe houden we de kerk ‘in het hart’; in het hart van het dorp en in de harten van mensen?

Hoe zorgen we ervoor dat er duurzaam maatschappelijk draagvlak voor kerken blijft bestaan? Als het gaat om de toekomst, is het van groot belang jongere generaties ook daadwerkelijk mee te laten denken over actuele problemen. Daarom sloegen het Alfasteunpunt en de SOGK de handen ineen, en daagden scholieren uit mee te denken over de toekomst van oude kerkgebouwen in de provincie Groningen. Het project is te bekijken op www.rug.nl/alfasteunpunt