Ga naar de inhoud

Paleis Het Loo wil topper worden

Paleis het Loo

Paleis Het Loo in Apeldoorn wil een topper worden in Nederland. Om dat te bewerkstelligen wacht het museum een intensieve renovatie vanwege noodzakelijk onderhoud. Ook worden de bezoekersfaciliteiten verbeterd en uitgebreid.

Ruim 30 jaar na de openstelling als museum is groot onderhoud noodzakelijk. Het gaat om vervanging van technische installaties, klimaatinstallaties en asbestsanering. Tegelijk met deze ingrijpende opknapbeurt wordt onder het plein voor het paleis een nieuwe ondergrondse entree aangelegd.

Het Loo kent een groeiend bezoekersaantal en dient volgens directeur Michel van Maarseveen te voldoen aan de wensen en eisen van de tijd. Met de uitbreiding komt er meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en kan de collectie beter worden gepresenteerd aan museumbezoekers.

Het Loo heeft van dertig architectenbureaus aanmeldingen ontvangen voor het project ‘renovatie paleis en nieuwbouw ondergrondse uitbreiding’. Inmiddels zijn door een beoordelingscommissie vijf bureaus geselecteerd die een eerste ontwerp voor renovatie en uitbreiding mogen indienen.

In de loop van dit jaar wordt de definitieve architectenkeuze bekend gemaakt. Naar verwachting gaan de werkzaamheden in 2018 van start. In dat kader is het museum vanaf 1 januari dat jaar tot medio 2021 gesloten voor publiek. De paleistuinen en stallen blijven geopend. Na renovatie verwacht Het Loo tenminste een half miljoen bezoekers per jaar.

Foto: Achterbordes Paleis Het Loo (foto Stef Verstraaten).